Zajrzyj do Nowych miejsc we Wrocławiu
Restauracja Okrasa efektownie prezentuje się już na zewnątrz, z kremową elewacją, dodatkami z ciemnego drewna, markizami, pod którymi znajdują się stoliki oświetlane przez świece.
Restauracja pomieści 60 osób. Mniejsza sala, za przesuwanymi drzwiami, idealnie nadaje się na różnego rodzaju spotkania - nieważne, czy biznesowe, czy w gronie najbliższych.
W restauracji przyrządzane są dania kuchni polskiej z europejskimi aranżacjami. Właściciele chcieli, by nazwa lokalu nie odbiegała od typu gastronomii, więc nazwali go - Okrasa. Ci bardziej wnikliwi zauważą, że logo firmy układa się w miseczkę, która wszystkim kojarzy się zapewne z boczkową omastą do pierogów.
Karta zmieniana jest dwa razy w roku (wersja jesienno- zimowa i wiosenno-letnia), oprócz tego raz na jakiś czas w karcie pojawia się wkładka sezonowa. Są to dania na bazie lub bezpośrednio przygotowywane z najświeższych produktów dostępnych na rynku. Obecnie w restauracji królują kurki i jagody. Z tych pierwszych powstają dania główne, jak: sznycel wieprzowy na kurkach, ze świeżo ciętą pietruszką (29 zł) czy makaron mefaldine z kurkami i parmezanem (32 zł). Natomiast z jagód przyrządzane są desery; puchar jagód z jogurtem lub z bitą śmietaną (12 zł). Później pojawią się inne grzyby i dynie. Co ciekawe, dania sezonowe są jednocześnie potrawami, które poleca szef kuchni.
Zobacz też: Biżuteria, szkło, a może kawka? SOLO Art Cafe
- Nie chcę promować dań, które w karcie dostępne są przez cały rok - odpowiada Krzysztof Baca, szef kuchni w restauracji Okrasa. Wolę zachęcać do potraw sezonowych - dodaje.
Prezentowane potrawy (trzy dania na zdjęciach obok) szef kuchni wybrał nieprzypadkowo. Sałata z kaczą wątróbką i marynowaną gruszką jest w karcie od samego początku. Pan Krzysztof bardzo ją lubi i chce promować. Co ciekawe, w menu jest jeszcze jedno danie, a w zasadzie deser, który jest tu od otwarcia lokalu - owocowy sen, czyli lody waniliowe z konfiturą i bitą śmietaną (16 zł). Drugie danie to filet z dorsza na kurkach, który jest letnim akcentem zachęcającym do potraw sezonowych. Nie dość, że bazuje na kurkach, to jeszcze przyrządzany jest z ryby zapomnianej, a smacznej. Z kolei sernik nowojorski jest najczęściej zamawianym przez gości deserem.
Okrasa jest restauracją przyjazną dla dzieci. W ofercie jest menu przygotowane specjalnie dla nich, w restauracji są siedziska dla najmłodszych, a tym, którym czas się dłuży, obsługa zawsze poda kolorowanki czy inne umilające czas gadżety.
Restauracja mieści się przy ul. Igielnej 8. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku od godz. 11, w weekendy od godz. 12 - do ostatniego klienta.
Zobacz też:
Obserwatorium na Wzgórzu Partyzantów znów zaprasza (ZDJĘCIA)
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?