18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocław: W Okrasie dania z okrasą (ZDJĘCIA)

Aleksandra Cieśla
Sałata z kaczą wątróbką i marynowaną gruszką - 24 zł
Sałata z kaczą wątróbką i marynowaną gruszką - 24 zł fot. Paweł Relikowski
Tak blisko centrum, a jednak kameralnie - tak mógłby wyglądać najkrótszy opis prezentowanego w tym tygodniu przez nas lokalu. Restauracja Okrasa mieści się w jednej z bocznych uliczek nieopodal Rynku, przy Igielnej - jednej z najwęższych ulic na Starym Mieście. Jezdnia ma dwa metry szerokości, a cała Igielna (w najwęższym punkcie) - zaledwie trzy.

Zajrzyj do Nowych miejsc we Wrocławiu

Restauracja Okrasa efektownie prezentuje się już na zewnątrz, z kremową elewacją, dodatkami z ciemnego drewna, markizami, pod którymi znajdują się stoliki oświetlane przez świece.

Restauracja pomieści 60 osób. Mniejsza sala, za przesuwanymi drzwiami, idealnie nadaje się na różnego rodzaju spotkania - nieważne, czy biznesowe, czy w gronie najbliższych.

W restauracji przyrządzane są dania kuchni polskiej z europejskimi aranżacjami. Właściciele chcieli, by nazwa lokalu nie odbiegała od typu gastronomii, więc nazwali go - Okrasa. Ci bardziej wnikliwi zauważą, że logo firmy układa się w miseczkę, która wszystkim kojarzy się zapewne z boczkową omastą do pierogów.

Karta zmieniana jest dwa razy w roku (wersja jesienno- zimowa i wiosenno-letnia), oprócz tego raz na jakiś czas w karcie pojawia się wkładka sezonowa. Są to dania na bazie lub bezpośrednio przygotowywane z najświeższych produktów dostępnych na rynku. Obecnie w restauracji królują kurki i jagody. Z tych pierwszych powstają dania główne, jak: sznycel wieprzowy na kurkach, ze świeżo ciętą pietruszką (29 zł) czy makaron mefaldine z kurkami i parmezanem (32 zł). Natomiast z jagód przyrządzane są desery; puchar jagód z jogurtem lub z bitą śmietaną (12 zł). Później pojawią się inne grzyby i dynie. Co ciekawe, dania sezonowe są jednocześnie potrawami, które poleca szef kuchni.

Zobacz też: Biżuteria, szkło, a może kawka? SOLO Art Cafe

- Nie chcę promować dań, które w karcie dostępne są przez cały rok - odpowiada Krzysztof Baca, szef kuchni w restauracji Okrasa. Wolę zachęcać do potraw sezonowych - dodaje.

Prezentowane potrawy (trzy dania na zdjęciach obok) szef kuchni wybrał nieprzypadkowo. Sałata z kaczą wątróbką i marynowaną gruszką jest w karcie od samego początku. Pan Krzysztof bardzo ją lubi i chce promować. Co ciekawe, w menu jest jeszcze jedno danie, a w zasadzie deser, który jest tu od otwarcia lokalu - owocowy sen, czyli lody waniliowe z konfiturą i bitą śmietaną (16 zł). Drugie danie to filet z dorsza na kurkach, który jest letnim akcentem zachęcającym do potraw sezonowych. Nie dość, że bazuje na kurkach, to jeszcze przyrządzany jest z ryby zapomnianej, a smacznej. Z kolei sernik nowojorski jest najczęściej zamawianym przez gości deserem.

Okrasa jest restauracją przyjazną dla dzieci. W ofercie jest menu przygotowane specjalnie dla nich, w restauracji są siedziska dla najmłodszych, a tym, którym czas się dłuży, obsługa zawsze poda kolorowanki czy inne umilające czas gadżety.

Restauracja mieści się przy ul. Igielnej 8. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku od godz. 11, w weekendy od godz. 12 - do ostatniego klienta.

Zobacz też:
Obserwatorium na Wzgórzu Partyzantów znów zaprasza (ZDJĘCIA)

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto