Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pęczakowa sałatka Kaliny

Krzysztof Kucharski
W tym roku minęła 20. rocznica śmierci niezwykłej aktorki Kaliny Jędrusik, a prawie dokładnie 45 lat temu oglądaliśmy ją w Piwnicy Świdnickiej w monodramie "Tabu" Jacka Bocheńskiego na pierwszym w świecie Festiwalu Teatrów Jednego Aktora we Wrocławiu.

Największą popularność przyniosły jej występy w telewizyjnym Kabarecie Starszych Panów, gdzie między innymi śpiewała piosenki Jeremiego Przybory i Jerzego Wasowskiego. W latach 60. i 70. ubiegłego uważana była za symbol seksu.

Anegdota mówi, że aktorka zapomniała uprzedzić organizatorów festiwalu, że w spektaklu potrzebna będzie jej kozetka. Szybko rozesłano wici i pod wejściem do Piwnicy Świdnickiej pojawiło się siedem kozetek, których właściciele przebierali nogami, żeby to na ich kozetce Kalina się trochę poprzeciągała. 45. Wrocławskie Spotkania Teatrów Jednego Aktora zaczną się już 24 listopada. Czy w menu najstarszej wrocławskiej restauracji pojawi się sałatka a la Kalina?

PĘCZAKOWA SAŁATKA KALINY

Składniki:
1/2 szklanki pęczaku
4 ząbki czosnku
1 ogórek szklarniowy
koperek
szczypiorek
natka pietruszki
sos winegret (oliwa, sok z cytryny, ocet, musztarda, cukier)
sól i pieprz do smaku

Pęczak gotujemy. Ogórek ścieramy na grubej tarce. Zieleninę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu winegret. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Pod przykryciem wstawiamy do lodówki na dwie godziny, żeby się wszystkie składniki przegryzły.

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto