Jego wnętrze podzielono na trzy części: sale kawiarnianą, bankietową i główne pomieszczenie. Łącznie mogą one pomieścić nawet 150 osób i są przystosowane tak, by w komfortowy sposób można było zorganizować imprezę zamkniętą, jednocześnie obsługując gości a la carte.
Wszystkie sale przesiąknięte są włoską atmosferą, a wystrój restauracji dopracowany jest w najdrobniejszych szczegółach. Na regale stoją książki dotyczące Włoch. W gablotce leżą małe rewolwery kojarzące się z postacią Don Corleone, w kącie ustawiono pianino.
Napisaną pół żartem, pół serio historię Gallo Nero Grande możemy poznać z artykułu "La Dolce Vita po wrocławsku", zamieszczonego na pierwszej stronie rozdawanej gościom gazety. Jednocześnie jest to restauracyjne menu.
Sztandarowym produktem kuchni Półwyspu Apenińskiego jest pizza. Nie mogło jej zabraknąć także w Gallo Nero Grande. Wyróżnia ją to, że przygotowywana jest na cieście chlebowym, a nie drożdżowym. Za Diavolo z serem, boczkiem, salami, papryką pepperoni i kukurydzą zapłacimy 27 zł.
Drugą specjalnością włoskich kucharzy są makarony. Także tu mamy spory wybór: spaghetti peperoncino z czerwonego pikantnego makaronu z rukolą, czosnkiem i suszonymi pomidorami to wydatek 24 zł.
- Stawiamy na prostotę dań, ale bogactwo różnorakich smaków - mówi Patryk Łyszkiewicz, menedżer restauracji Gallo Nero Grande. - Wiosną ludzie wybierają raczej lżejsze posiłki, dlatego wprowadziliśmy do karty sałatki serwowane jako danie główne. Możemy tu spróbować m.in. sałatki z krewetkami tygrysimi i mieszanką sałat, warzyw i owoców w sosie balsamicznym. Jej cena to 42 zł.
Równie ciekawa wydaje się szpinakowa zupa krem ze śmietaną i migdałami za 16 zł. Za grillowany filet z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami chilli trzeba zapłacić 26 zł.
Dla dzieci przygotowano specjalne menu. Jego atrakcją jest "pierwsze danie nowego mistrza". Dzieci wybierają sobie składniki do pizzy, a następnie mają za zadanie narysowanie i pokolorowanie tego, co zamówiły. Układają nazwę swojego dania, a po oddaniu rysunku kelnerowi dostają w nagrodę dyplom i słodką niespodziankę. Cena tej przyjemności to 14 zł.
W najbliższym czasie w Gallo Nero Grande regularnie organizowane będą wieczory z muzyką na żywo: włoską i odrobiną jazzu. Do występów zapraszani będą młodzi początkujący artyści. - Będziemy się starali organizować też podróże kulinarne po regionach Włoch - mówi Patryk Łyszkiewicz. - Inną atrakcją będą oryginalne antipasti, np. warzywa w specjalnych marynatach i octach.
Na facebooku i stronie internetowej restauracji organizowane są konkursy. Do wygrania są m.in. bilety do teatru. Pojawiają się tam też informacje dotyczące zniżek i promocji (np. każdy, kto pokaże bilet ze spektaklu w Teatrze Lalek, otrzyma 10 proc. zniżki).
Ciekawostką są vouchery o równowartości 100 zł, które przypominają stare włoskie liry o nominale 100 Lt.
Restauracja Gallo Nero Grande zajmuje się także cateringiem. Dotychczas obsługiwała m.in. pikniki dla ok. 3000 osób na Oporowie i Kuźnikach.
Restauracja Ristorante Gallo Nero Grande znajduje się przy pl. Teatralnym 4. Jest czynna codziennie od godziny 12 do godziny 22.
Zajrzyj też do NOWYCH MIEJSC WE WROCŁAWIU
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?