Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Papryki faszerowane

Redakcja

Składniki:
3 czerwone lub żółte papryki
szklanka ugotowanego ryżu 40 dag mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina lub mieszane)
2 cebule
2 ząbki czosnku
40 dag pomidorów bez skó-ry (mogą być z puszki)
natka pietruszki
pół łyżeczki chili w płatkach mielony kumin, kolendra, cynamon
sól, pieprz
oliwa
starty parmezan

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę aż zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, chili, kuminem, kolendrą i cynamonem.Dodać czosnek, smażyć jeszcze około minuty, a następnie wrzucić mięso. Przesmażyć mieszając, aż mięso zbieleje.

Dodać pomidory, wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez około pół godziny bez przykrycia, żeby odparować płyn. Na koniec wrzucić drobno posiekaną natkę pietruszki. W końcu wymieszać z ryżem.

Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić z pestek. Wnętrza papryk posypać odrobiną soli.

Ułożyć połówki papryk w żaroodpornym naczyniu, nałożyć do każdej farsz, skropić oliwą i podlać kilkoma łyżkami bulionu (w najgorszym razie - wody).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 30-40 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posypać każdą paprykę startym serem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto