Składniki:
3 czerwone lub żółte papryki
szklanka ugotowanego ryżu 40 dag mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina lub mieszane)
2 cebule
2 ząbki czosnku
40 dag pomidorów bez skó-ry (mogą być z puszki)
natka pietruszki
pół łyżeczki chili w płatkach mielony kumin, kolendra, cynamon
sól, pieprz
oliwa
starty parmezan
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę aż zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, chili, kuminem, kolendrą i cynamonem.Dodać czosnek, smażyć jeszcze około minuty, a następnie wrzucić mięso. Przesmażyć mieszając, aż mięso zbieleje.
Dodać pomidory, wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez około pół godziny bez przykrycia, żeby odparować płyn. Na koniec wrzucić drobno posiekaną natkę pietruszki. W końcu wymieszać z ryżem.
Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić z pestek. Wnętrza papryk posypać odrobiną soli.
Ułożyć połówki papryk w żaroodpornym naczyniu, nałożyć do każdej farsz, skropić oliwą i podlać kilkoma łyżkami bulionu (w najgorszym razie - wody).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 30-40 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posypać każdą paprykę startym serem.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?