Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kultywowały kulinarne tradycje świąteczne

PG
Edyta Bancewicz i Violetta Wendycz z Rybnicy Leśnej, które przygotowały zupę chrzanową i schab faszerowany polędwicą wieprzową, oraz Elżbieta Gursztyn i Krystyna Mazur z Boguszowa-Gorców z żurem i swoim schabem zwyciężyły w "Konkursie Kultywowania Kulinarnych Tradycji Świątecznych". Organizuje go powiat wałbrzyski, a tegoroczna edycja odbyła się w Boguszowie-Gorcach.

- Organizujemy go już po raz 12. Początkowo był w siedzibie starostwa, a od trzech lat wędruje do różnych miejscowości w powiecie - mówi Elżbieta Biś ze starostwa powiatowego w Wałbrzychu. Wcześniej mieszkańcy powiatu mogli pochwalić się przygotowanymi przez siebie wielkanocnymi potrawami w Czarnym Borze i Walimiu.
W Boguszowie-Gorcach prezentowało się ośmiu wytwórców rękodzieła i dziesięć dwuosobowych zespołów kulinarnych. Stoły uginały się pod ciężarem bab, mazurków, mięs, jaj, żuru, pasztetów i innych tradycyjnych potraw, przygotowanych na wiele sposobów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto