Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dolnośląskie festiwale dla smakosza, czyli przez żołądek do serca turysty?

Małgorzata Moczulska
Na ubiegłorocznym festiwalu zupy potrawy serwowali m.in. kucharze z Wrocławia
Na ubiegłorocznym festiwalu zupy potrawy serwowali m.in. kucharze z Wrocławia Dariusz Gdesz
Festiwale jagód, ogórka, pierogów czy zupy na stałe wchodzą do kalendarza letnich imprez na Dolnym Śląsku. Z roku na rok imprez przybywa. Już niemal każda gmina chce przyciągnąć turystów jakimiś smakołykami. A my dzięki festiwalom możemy poznać smaki, których w żaden inny sposób nie bylibyśmy w stanie spróbować, a przy okazji odwiedzić nowe miejsca. Dlatego zachęcamy, by planując weekend czy urlop wziąć pod uwagę to, co w sferze kulinarnej dzieje się w regionie.

W piątek w Bystrzycy Górnej koło Świdnicy impreza pod hasłem "Kulinarne wariacje z wiśnią i jagodą". Będzie można spróbować ciast, koktajlu i oczywiście pierogów. W Chocianowie, w sobotę, Dzień Jagody. Tam będzie można m.in. wziąć udział w konkursach: na zbieranie jagód oraz przygotowanie potrawy.

22 lipca w Polanicy-Zdroju odbędzie się V Ogólnopolski Festiwal Pstrąga. Jego założeniem jest propagowanie tego produktu regionalnego hodowanego w Kotlinie Kłodzkiej. Będzie można spróbować dań z ryby i zobaczyć wiele możliwości jej podania.

W Dziećmorowicach walimskie Centrum Kultury i Turystyki organizuje Festiwal Sera. Impreza połączona jest z konkursem kulinarnym, który ściąga do Góralskiej Chaty turystów i właścicieli gospodarstw agroturystycznych z całej Polski. W tym roku festiwal zaplanowano na 15 sierpnia.

Z kolei 26 sierpnia Jedlina-Zdrój zaprasza na jubileuszowy, 10. Dolnośląski Festiwal Zupy. Konkursowi i degustacji towarzyszą występy artystyczne oraz pokaz rękodzieła i produktów regionalnych. W ubiegłym roku ugotowano aż 35 zup, każdą inną.

25 sierpnia w Boguszowie-Gorcach odbędzie się kolejna Biesiada Ziemniaczana. Jak sama nazwa mówi, będą tam królować ziemniaki, ale przygotowane na setki sposobów. Jury konkursowe wybierze tego dnia najlepszą potrawę ziemniaczaną na zimno i na ciepło.

We wrześniu w Ścinawie organizowane jest święto patisona. Imprezę od lat przygotowują gmina, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Kraina Łęgów Odrzańskich" i Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego "Ścinawa", którego przetwory, w tym z patisona, podbiły serca wielu smakoszy.

Stowarzyszenie Kobiety Europy w Legnicy organizowało przez wiele lat we wrześniu Święto Ogórka, kultywując przedwojenną tradycję. Jednak w tym roku impreza stoi pod znakiem zapytania.

W listopadzie na zamku Kliczków odbędzie się za to 2. edycja Festiwalu Kulinarnego Dolnego Śląska "Ale Pasztet". Jeśli ktoś lubi potrawy z dziczyzny, musi tam być!
Współpraca: ELW, AAG

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto