Bola dosse - ciasta i lody, jak w domu

Bartosz Rutkowski
materiały prasowe
Nowa kawiarnio-lodziarnia o wdzięcznej nazwie Bola dosse, czyli słodka kuleczka kusi łasuchów

Macie ochotę na świeżutkie przygotowywane rano ciasto? Albo gałkę lodów, wykonanych domowym sposobem? Wystarczy wybrać się na ul. Świdnicką. Tam pod numerem 9/1a, znajdziemy kawiarnio-lodziarnię "Bola Dosse".

- Nazwa oznacza po prostu "słodką kuleczkę" i ma nawiązywać do gałki lodów - mówi Magdalena Gaszewska-Teixeira, właścicielka nowego lokalu.

W pobliżu Rynku
Lokal został wynajęty już rok temu, ale prace remontowe trwały aż do maja. Wnętrze jest bardzo jasne, dzięki białym ścianom i sosnowym panelom. Lokalizacja "Bola Dosse" nie jest przypadkowa.

- Chcieliśmy być jak najbliżej Rynku - mówi właścicielka. - Świdnicka to jeden z najpiękniejszych deptaków we Wrocławiu, przyciąga wielu spacerowiczów - dodaje.

Mimo iż gastronomia jest branżą sezonową, umiejscowienie lokalu okazało się strzałem w dziesiątkę. - Mamy coraz więcej gości, w tym wielu obcokrajowców - mówi Magdalena Gaszewska-Teixeira. - W napiwkach znaleźliśmy nawet kunę (chorwacką monetę) - dodaje.

Na zimno i na ciepło
Na pierwszy rzut oka, menu wydaje się być typowe dla kawiarnio-lodziarni. Za espresso zapłacimy 6 złotych. Kawa latte to wydatek rzędu 11 złotych. Największą chlubą lokalu, są przygotowane domowym sposobem lody.

- Wszystko robimy sami, od podstaw - mówi właścicielka - Nie kupujemy nawet polew czy sosów - dodaje. Oprócz typowych smaków, jak malaga czy lody śmietankowe, możemy zamówić np. Bola Dossa, czyli firmowy deser z porto.
- Przygotowujemy zarówno lody sorbetowe, jak i mleczne - mówi Barbara Kutera, kierownik lokalu.

Jedna gałka kosztuje 3 zł. Możemy również skosztować przygotowywanych rano ciast. Największą popularnością cieszy się jednak tiramisu .

Menu będzie zmieniać się w zależności od sezonu. Właścicielka już teraz opracowuje bożonarodzeniowe menu.
Podczas upałówy, popularna jest również granita owocowa. Są to płynne, ziarniste lody włoskiego pochodzenia. - Przygotowujemy je na miejscu z soku wyciśniętego z owoców - zdradza Barbara Kutera, kierownik lokalu.

Lokal jest otwarty od poniedziałku do czwartku w godz. 8.30-21. Od piątku do niedzieli, od godz. 9 do 22.

Kredyt hipoteczny, to coraz większe ryzyko. UOKiK ostrzega.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie