1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
25-30 dag nadziewanych marmoladą pierniczków w polewie czekoladowej
80-100 g masła lub margaryny
5 jaj
1 szklanka (lub nieco więcej) cukru pudru
1 łyżka suchego budyniu
1 łyżka kaszy manny
1 kopiasta łyżka rozpuszczalnej kawy lub 3 łyżki rozpuszczalnego cappuccino (z cappuccino sernik będzie odrobinę słodszy)
Kawę lub cappuccino zalać jedną łyżką gorącej wody.
Masło, żółtka, napar z kawy i cukier puder utrzeć, następnie dodać ser i kaszę mannę wymieszaną z budyniem. Wszystko lekko wymieszać. Ważne, by sera nie ucierać za długo, bo zrobi się wodnisty.
Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy serowej, wszystko wymieszać.
Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Połowę masy serowej wyłożyć do tortownicy, poukładać pierniczki, przykryć pozostałym serem.
Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku przez godzinę.
Po ostygnięciu polać sernik polewą kawową.
Polewa kawowa:
100 g czekolady mlecznej roztopić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody i połową łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Można też wykorzystać czekoladę o smaku kawowym.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?