18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sernik z pierniczkami - dobry pomysł na wielkanocne ciasto

Weronika Chilmon
W tym roku na Wielkanoc proponuję przygotować sernik inny niż zwykle. Jego smak na pewno zaskoczy niejednego łasucha.

1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
25-30 dag nadziewanych marmoladą pierniczków w polewie czekoladowej
80-100 g masła lub margaryny
5 jaj
1 szklanka (lub nieco więcej) cukru pudru
1 łyżka suchego budyniu
1 łyżka kaszy manny
1 kopiasta łyżka rozpuszczalnej kawy lub 3 łyżki rozpuszczalnego cappuccino (z cappuccino sernik będzie odrobinę słodszy)

Kawę lub cappuccino zalać jedną łyżką gorącej wody.
Masło, żółtka, napar z kawy i cukier puder utrzeć, następnie dodać ser i kaszę mannę wymieszaną z budyniem. Wszystko lekko wymieszać. Ważne, by sera nie ucierać za długo, bo zrobi się wodnisty.
Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy serowej, wszystko wymieszać.

Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Połowę masy serowej wyłożyć do tortownicy, poukładać pierniczki, przykryć pozostałym serem.
Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni.

Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku przez godzinę.
Po ostygnięciu polać sernik polewą kawową.

Polewa kawowa:
100 g czekolady mlecznej roztopić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody i połową łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Można też wykorzystać czekoladę o smaku kawowym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto