Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocław w prestiżowym przewodniku kulinarnym?

JG
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Piotr Warczak
Gwiazdki Michelin są najważniejszym i najbardziej prestiżowym odznaczeniem kulinarnym w Europie i na świecie. Przyznawane są od 1900 roku. Teraz Wrocław chce się znaleźć w tym słynnym, kulinarnym przewodniku.

Przedstawiciele Michelin odwiedzają restauracje anonimowo, bez wcześniejszej zapowiedzi. Restauracja może otrzymać od jednej do trzech gwiazdek. Ponadto, lokalom przyznawane są wyróżnienia. Ocenie podlega nie tylko smak i jakość serwowanych potraw, kształt menu, obsługa czy wystrój, ale również otoczenie restauracji.

SERWIS SPECJALNY - dolnośląski smak

Inspektorzy Michelin odwiedzają w dużej mierze te restauracje, do których oceny zachęcają sami czytelnicy przewodnika (w każdym wydaniu jest kupon służący do oceny i rekomendacji danego lokalu, sugerujący ekspertom następne miejsce odwiedzin). Dlatego niezbędne jest zachęcenie odbiorców wydawnictwa do aktywnego wysyłania swoich propozycji do Michelin.

W wydanej w marcu br, 30 edycji przewodnika Michelin, eksperci rekomendują 36 restauracji w Polsce - 19 w Warszawie i 17 w Krakowie. Na tej liście nie ma lokalu z Wrocławia. Mimo rekomendacji, żadna z polskich restauracji nie otrzymała do tej pory gwiazdki Michelin. Łącznie ocenie poddano w tym roku ponad 1700 restauracji, z 20 krajów Europy. Krajem o największej liczbie gwiazdek jest Francja. W Europie Południowo-Wschodniej gwiazdką odznaczono restauracje w Pradze i Budapeszcie.

Restauracja Mosaiq podejmuje działania wspólnie z Agencją Rozwoju Aglomeracji Wrocławskiej, aby zachęcić przedstawicieli Michelin do wizyty w stolicy Dolnego Śląska i zapoznania się z ofertą kulinarną, rozrywkową i kulturalną miasta.

Umieszczenie Wrocławia w przewodniku Michelin, dystrybuowanym rocznie w około milionie egzemplarzy, będzie dodatkowym atutem promocyjnym dla miasta. Odznaczenie przyciąga tzw. turystów kulinarnych, świadomych, zamożnych i chętnie korzystających z miejskiej oferty. Turystyka kulinarna, stosunkowo młoda w Polsce, rozwija się dynamicznie w Europie i na świecie. Same Włochy rocznie odwiedzane są przez kilka milionów turystów kulinarnych.

Wrocław w przewodniku Michelin oznacza szansę dla miejskich restauracji na zdobycie prestiżowego odznaczenia. Obecnie znajduje się w nim tylko Warszawa i Kraków.

informacja prasowa/JG

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto