Najpierw przygotowujemy nadzienie:
1,5 kg jabłek,
2 łyżeczki cynamonu,
3-4 łyżki bułki tartej (ilość zależy od soczystości jabłek),
cukier -wg uznania.
Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki, po czym dusimy na małym ogniu do momentu aż lekko zmiękną. Studzimy i dodajemy cynamon, cukier, bułkę tartą, po czym wszystko dobrze mieszamy.
Ciasto:
400 g mąki,
15 dag masła (o temperaturze pokojowej),
15 dag cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
1 kopiasta łyżka gęstej śmietany.
Mąkę z proszkiem przesiać, dodać pozostałe składniki, po czym wszystko zagnieść. Podzielić ciasto na dwie połówki. Każdą część ciasta rozwałkować na blacie posypanym mąką.
Jedną częścią wykładamy tylko spód wysmarowanej formy (o wymiarach 24 cm na 36 cm). Robimy widelcem dziury, kładziemy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ponownie robimy dziury, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 45-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Surowego ciasta nie trzeba schładzać w lodówce.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?