Jej książka "Nela's Cookbook" ukazała się w Nowym Jorku w roku 1983. Pierwsze polskie wydanie trafiło w rozszerzonej wersji "Kuchnia Neli" dopiero w roku 2001 i znikło jak kamfora, od tego czasu miało już kilka wydań. Była jedną z najwspanialszych popularyzatorek tradycyjnej polskiej kuchni na świecie. Jej bigos zrobił karierę od Paryża do Nowego Jorku i próbowało go wielu wybitnych artystów.
Wybrałem dla Państwa słynny sernik, który zniewalał na całym świecie kubki smakowe artystycznej bohemy.
SERNIK A LA RUBINSTEIN
Składniki: 350 g "wiejskiego" białego sera 3/4 szklanki cukru 8 łyżeczek dobrego masła 2 jajka sok z jednej cytryny aromat waniliowyLukier: szklanka dobrej, gęstej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki cukru
Przygotowanie: Wafle mocno pokruszyć, wymieszać ze stopionym masłem i tą masą wypełnić dno tortownicy o śred-nicy 22 cm, wstawić do lodówki aż masło mocno stężeje.
Ser, jaja, cukier, sok i aromat waniliowy zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do tortownicy na stężałe masło z waflami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 30 minut. Powierzchnia powinna być jasnozłota. Odstawić do wystygnięcia. Sernik nieco opadnie, ale to miejsce wypełnimy lukrem. Dokładnie mieszamy śmietanę z cukrem, sokiem i esencją waniliową. Wylewamy na sernik i starannie rozprowadzamy. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika, żeby się cukier rozpuścił.
Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki do czasu, aż lukier stwardnieje.
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?