4 z 12
Poprzednie
Następne
Siostra, która kocha gotować. Aniela Garecka z Dolnego Śląska o tradycjach świąt Bożego Narodzenia i przepisach na wigilię
S. Aniela Garecka o tradycjach świąt Bożego Narodzenia i przepisy na wigilie
Pierniki
składniki:
50 dag mąki, 1 łyżeczka; kakao, sody, 2 łyżki przyprawy korzennej, 10 dag masła, 10 dag cukru, 10 dag miodu płynnego, 0,5 szklanki mleka, 1 jajko i olejek migdałowy
wykonanie:
Do mąki dodać wszystkie produkty sypkie, jajko, miód. Masło roztopić dodać mleko i dokładnie wymieszać, przestudzone masło z mlekiem dodać do pozostałych składników i ciasto dokładnie zarobić. Gotowe ciasto rozwałkować na taką grubości jaka nam najbardziej odpowiada i wycinać pierniczki, gotowe układać na przygotowanej blaszce do pieczenia. Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. pierniczki wyjmujemy gdy są jeszcze miękkie potem lekko stwardnieją. Gotowe pierniczki dowolnie udekorować.
Pierniki przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym żółtkiem i łyżką mleka, co nada piernikom politury.
Przesuwaj slajdy klikają w strzałki, używaj klawiszy lub gestów ------------→