3 z 12
Poprzednie
Następne
Siostra, która kocha gotować. Aniela Garecka z Dolnego Śląska o tradycjach świąt Bożego Narodzenia i przepisach na wigilię
S. Aniela Garecka o tradycjach świąt Bożego Narodzenia i przepisy na wigilie
Pierogi
składniki na farsz z kapustą i grzybami:
750g kiszonej kapusty, 75g suszonych grzybów, 2 duże cebule, 40g masła klarowanego, pieprz do doprawienia
składniki na farsz ruski:
500g ugotowanych ziemniaków, 300g białego sera, 2 duże cebule, 40g masła klarowanego, sól i pieprz
składniki na ciasto:
500g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju, 1 jajko, 100 ml gorącej wody, 100 ml gorącego mleka
wykonanie:
Farsz z kapustą i grzybami:
Grzyby namoczyć do miękkości i gotować przez godzinę. Kapustę także gotować przez godzinę. Następnie kapustę należy odsączyć z wody i połączyć z drobno posiekanymi grzybami i usmażoną cebulą. Farsz doprawić pieprzem.
Farsz ruski:
Ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę. Następnie do farszu należy dodać usmażoną cebulę i pieprz i sól do smaku.
Ciasto:
Mąkę połączyć z solą, jakiem i olejem. Następnie dolać gorącą wodę z mlekiem. Ciast wstępnie wymieszać w misce. Następnie przełożyć na stolnicę i wyrabiać do równomiernego połączenia się składników, do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Zostawiać ciasto na 20 min pod przykryciem do odpoczynku.
Następnie rozwałkować kawałek ciasta na grubość 2-3 mm i wykroić kółka szklanką. Do nich nałożyć farszu łyżeczką i zakleić. Pierogi należy gotować w osolonej mocno wrzącej wodzie przez 1-2 min od wypłynięcia na wierzch.
Przesuwaj slajdy klikają w strzałki, używaj klawiszy lub gestów ------------→