2 z 12
Poprzednie
Następne
Siostra, która kocha gotować. Aniela Garecka z Dolnego Śląska o tradycjach świąt Bożego Narodzenia i przepisach na wigilię
S. Aniela Garecka o tradycjach świąt Bożego Narodzenia i przepisy na wigilie
Barszcz Czerwony
Uwaga!!! Barszcz robi się na zakwasie, który potrzebuje od 5-7 dni na zakiszenie
Składniki na zakwas
1kg buraków (około 6 dużych buraków), skórka z chleba żytniego lub razowego (koniecznie na zakwasie), 3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka soli i 1 litr wody
wykonanie:
Buraki należy pokroić w plastry i z przyprawami wrzucić do słowika. Następnie zlać wodą i na wierzchy położyć chleb. Potem przykryć słoik ścierką lub gazą i odstawiać w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie zakwas należy wymieszać z bulionem warzywnym (2 litry) doprawić i zagotować.
Przesuwaj slajdy klikają w strzałki, używaj klawiszy lub gestów ------------→