18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Prawie cevapcici wg Buni

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Prawie cevapcici wg Buni kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Prawie cevapcici wg Buni. Wszystko przez lenistwo. Miał być wczoraj na kolację tatar, ale w końcu jakoś nam tak zeszło , że już nie miałyśmy ( a w zasadzie ja nie miałam) ochoty na jego robienie. No i kawałek polędwicy został w lodówce. Pomyślałam , że co prawda jest za chudy na mielone ale jak dodam kawałek słoninki to coś z tego będzie.

Prawie cevapcici wg Buni

A zaplanowałam coś z kuchni bałkańskiej ( w każdym razie podobne)- cevapcici.
Z jednym zastrzeżeniem w oryginalnym cevapcici nie ma wieprzowiny ( bo jest w krajach islamskich nie uznawana), ale jakoś musiałam ,, natłuścić " polędwicę.

Czas: 30 minut

Składniki:
20 dag polędwicy wołowej
5 dag słoniny
1 mała cebula
1 jajko
1/2 łyżeczki suszonego czosnku ( po prostu nie miałam świeżego )
1 łyżka sumaku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
olej z pestek winogron
sól do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki mąki kukurydzianej
mąka pszenna do oprószenia
4 łyżki natki ( pietruszka pomieszana z tymiankiem)

Przygotowane
Przygotować mięso do zmielenia ( umyć , pokroić ).
Zmielić polędwicę i słoninę.
Pokroić cebulę.
Usiekać zioła.
Dodać do mięsa cebulę , usiekane zioła, 2 łyżki oleju , jajko i przyprawy.
Wyrobić dokładnie dodając mąkę kukurydzianą.
Moczyć dłonie w zimnej wodzie i formować z masy mięsnej ,,wałeczki" wokół namoczonych patyczków do szaszłyków ( wychodzą 4 sztuki).
Oprószyć lekko mąką pszenną.
Piec na grillu lub w piekarniku lub smażyć na patelni na małej ilości oleju ( obracać w trakcie pieczenia by opiekły się równomiernie ze wszystkich stron.
Podawać z chlebkami pita ( lub pieczonymi ziemniakami ), sosem a'la Tzatzik i surówkami ( pomidory , papryka, cukinia, bakłażany itd. ).

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie