Rogale marcińskie - jak zrobić rogale na 11 listopada (PRZEPIS)

red.
Rogale marcińskie
Rogale marcińskie Katarzyna Kulik
Rogale marcińskie - ten pyszny wypiek robimy na 11 listopada, czyli dzień św. Marcina. Stąd pochodzi ich druga nazwa, czyli rogale świętomarcińskie. Niezależnie od nazwy rogale te są pyszne, a w Wielkopolsce (skąd pochodzą) powstaje ich kilkaset ton rocznie. Jak zrobić rogale marcińskie? Sprawdź przepis na rogale świętomarcińskie.

Rogale marcińskie przepis - SKŁADNIKI
Na nadzienie:
Biały mak
Biszkopty
Cukier
Orzechy
Wanilia
Daktyle
Rodzynki
Margaryna
Skórka z pomarańczy

Na ciasto
Mąka pszenna
Jajka
Drożdże
Cukier
Mleko
Olej
Sól
Margaryna

Rogale marcińskie - przepis na masę
Zaparzamy mak. Gdy ostygnie, mielimy go przez maszynkę. Do zmielonego maku musimy dodać cukier i margarynę, a następnie delikatnie go podsmażyć. Do podsmażonej masy wsypujemy według uznania dodatki. (orzechy, rodzynki, daktyle, trochę wanilii, esencja np. migdałowa). Gotową masę zostawiamy, by się wystudziła.

Rogale marcińskie - przepis na ciasto
Potrzebujemy mąki, drożdży rozpuszczonych w mleku, cukru, soli i jajek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by powstała jednolita masa. Pod koniec dolewamy oleju. Gotowe ciasto formujemy w prostokąt i pod folią chłodzimy w lodówce. Po schłodzeniu, ponownie je rozwałkowujemy.

Prostokąt składamy na trzy części i sklejamy brzegi. Następnie ciasto musi kilkanaście godzin odstać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki ciasto kroimy wzdłuż na 2 części, a potem każdą część na trójkąty.

Masę układamy na ciasto i zwijamy w rogaliki. Pieczemy je na blaszce w temperaturze 180 C. Ciepłe rogale można polukrować lub posypać cukrem pudrem. \

SKĄD SIĘ WZIĘŁY ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE - LEGENDA

Źródło: TVN24/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie