18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Pałeczki duszone w pikantnych pomidorkach

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Pałeczki duszone w pikantnych pomidorkach kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Drugie życie mięsa z zupy. Nie lubię wkładania mięsa na którym ugotowano zupę jako wkładki do tej zupy. Staram się wykorzystać je inaczej. Albo podaję je w sosach , panieruję i obsmażam, przerabiam na farsze itp.

Pałeczki duszone w pikantnych pomidorkach

Na tych pałeczkach ugotowałam wywar na botwinkę (Rosołowa botwinka ze szczyptą sumaku) - warzywa z wywaru zużyłam na sałatkę , a pałeczki podam z ryżem jaśminowym.

Czas: 30 minut

Składniki:
2 pałeczki z udek kurczaka ( ugotowane )
1/2 szklanki bulionu w którym gotowały się pałeczki
5 pomidorków koktajlowych
2 łyżki pasków konserwowej papryki
2 łyżeczki płatków papryki ( suszone różne rodzaje)
1 cebula ( pół białej , pół czerwonej lub tylko jeden rodzaj)
1 łyżeczka czosnku suszonego ( lub 1/2 łyżeczki świeżego roztartego)
szczypta cukru do smaku
szczypta soli do smaku
szczypta sumaku ( lub opcjonalnie zmielonego kolorowego pieprzu)
4 łyżki oleju z pestek winogron
3 łyżki mąki
woda

Przygotowane
Pokroić na ćwiartki pomidorki.
Obrać cebulę i pokroić w pół plasterki.
Ugotowane pałeczki posypać sumakiem ( pieprzem) i solą.
Z mąki i wody zrobić ciasto ( z łyżka oleju i szczyptą soli ) o konsystencji bardzo gęstego naleśnikowego tyle że bez jajka.
Pałki kurczaka maczać w cieście tak by je oblepiło dokładnie i obsmażyć na gorącym oleju .
Rumiane kawałki kurczaka zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli.
Dołożyć pomidorki , paprykę przyprawy. Chwilę smażyć.
Podlać bulionem . Dusić na małym gazie aż sos się zagęści. Doprawić do smaku cukrem i solą.
Włożyć kurczaka i trzymać w sosie pod przykryciem kilka minut.
Przed podaniem posypać usiekaną natką pietruszki.
Podawać z ryżem jaśminowym ( kleistym) .

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie