Galaretka z pigwy

[email protected]
sxc.hu
Składniki: - 2 kg owoców pigwy - 6–8 szklanek przegotowanej wody - szklanka soku z czarnej porzeczki cukier w proporcjach: 800 g na każdy litr płynu Przygotowanie: Umyte owoce pigwy przekrawamy na pół ...

Składniki:
- 2 kg owoców pigwy
- 6–8 szklanek przegotowanej wody
- szklanka soku z czarnej porzeczki

cukier w proporcjach:
800 g na każdy litr płynu

Przygotowanie:
Umyte owoce pigwy przekrawamy na pół i po usunięciu gniazd nasiennych drobno kroimy. Wkładamy do rondla, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a później gotujemy na niewielkim ogniu 30–40 minut. Przecedzamy przez gęste sito. Odcedzony sok łączymy z cukrem (z pozostałej owocowej miazgi można przygotować dżem). Sok gotujemy 20–25 minut, usuwając szumowiny. Pod koniec gotowania wlewamy sok z czarnej porzeczki, dokładnie mieszamy, odszumowujemy. Przelewamy do niewielkich wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy pod kocem. Ta aromatyczna, o interesującym smaku galaretka to znakomity dodatek do deserów, przygotowywania sosów i przekładania ciast.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie