Składniki:
Bigos z cebuli z pieczarkami. / Fot. Dorota Michalczak80 dkg cebuli,
1 papryka czerwona,
0,5 kg kiełbasy (zwyczajna),
3 liście laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
keczup pikantny,
mała śmietana 18 procent,
20 dkg pieczarek,
olej, sól, pieprz.
Wykonanie:
Do brytfanki, na zimny olej, wkładamy pokrojoną w półkrążki cebulę, paprykę, i prażymy do miękkości. W drugim naczyniu, na niewielkiej ilości oleju, przesmażamy pokrojoną w niedużą kostkę kiełbasę i pieczarki. Po czym dodajemy ją do cebuli i wlewamy pół szklanki rosołu (może być warzywny), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz keczup. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy powoli śmietanę, uważając, żeby się nie zważyła. Wszystko gotujemy jeszcze kilka minut i potrawa gotowa.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?