Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bezglutenowy chlebek bananowy - idealny na śniadanie lub przekąskę. Polecamy prosty przepis na chlebek bananowy bez glutenu i bez cukru

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pachnący chlebek bananowy bez glutenu i bez cukru to pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie. Kliknij galerię i zobacz, jak go zrobić. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pachnący chlebek bananowy bez glutenu i bez cukru to pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie. Kliknij galerię i zobacz, jak go zrobić. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie prosty przepis na pyszny chlebek bananowy, który można zrobić bez glutenu i bez cukru. To idealna propozycja na śniadanie lub zdrową przekąskę. Chlebek jest miękki, delikatny w smaku oraz kusząco pachnie cynamonem i imbirem. Nieco chrupkości dodają posiekane orzechy. Sprawdź, jaki jest wyśmienity i wypróbuj przepis na bezglutenowy chlebek bananowy.

W skrócie:

Chlebek bezglutenowy — prosty przepis

Chlebek bananowy to popularny wypiek, który można przygotować na wiele sposób zarówno w słodkiej, jak i nieco bardziej wytrawnej wersji. To także doskonały przepis zero waste na wykorzystanie zbyt dojrzałych owoców, po które raczej nikt już nie ma ochoty sięgnąć. Proponuję zrobić bezglutenowy chlebek bananowy. Jego przygotowanie jest szybkie i z pewnością nie sprawi ci żadnych trudności. Zdecydowanie jest to bardziej śniadaniowe pieczywo niż ciasto, ponieważ nie ma w nim nawet odrobiny cukru. Dla chrupkości dodałam posiekane orzechy włoskie, ale równie dobrze sprawdzą się migdały czy pistacje.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny i zdrowy chlebek bananowy.

Przepis na bezglutenowy chlebek bananowy z orzechami

czas przygotowania: ok. 20 minut + pieczenie
porcja na: dużą blaszkę keksową
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej lub uniwersalnej mąki bezglutenowej,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 duże łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół szklanki posiekanych orzechów np. włoskich lub laskowych.

Jak zrobić bezglutenowy chlebek bananowy?

  1. Banany umyj, obierz i rozgnieć np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Jajka ubij na jasną masę.
  3. Dodaj masło orzechowe, olej i rozgniecione banany.
  4. Wsyp imbir, cynamon oraz mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Zmiksuj.
  5. Na koniec wsyp posiekane orzechy i wymieszaj już łyżką.
  6. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
  8. Gotowy chlebek bananowy wyjmij z blaszki i wystudź.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Bezglutenowy chlebek bananowy - idealny na śniadanie lub przekąskę. Polecamy prosty przepis na chlebek bananowy bez glutenu i bez cukru - Strona Kuchni

Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto