Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Berberyjski kuskus Adjani

Krzysztof Kucharski
Francuska aktorka Isabelle Adjani, kolekcjonerka Cezarów za najlepsze role kobiece, ale też zdobywczyni wielu innych prestiżowych nagród filmowych - między innymi, Złotą Palmę w Cannes dostała za rolę Anny Heleny w filmie Andrzeja Żuławskiego "Opętanie", zagrała też Stellę w filmie Romana Polańskiego "Lokator".

Ojciec Adjani był algierskim Berberem, a matka Niemką. Wychowała się we Francji, ale w swojej diecie, jak zresztą wielu Francuzów, wykorzystuje szalenie popularną, zwłaszcza w krajach Maghrebu (Algieria, Maroko, Tunezja), kaszkę kuskus. Berberowie, najstarsi rdzenni mieszkańcy północnej Afryki, wyrabiali kaszkę kuskus już trzy tysiące lat przed naszą erą. Kuskus towarzyszył mięsno-warzywnym daniom nawet na dworze faraonów. W Europie najwcześniej pojawił się na Sycylii. W XIX w. francuscy koloniści włączyli go do me-nu w swojej ojczyźnie. W reszcie Europy nie zrobił specjalnej kariery. My, Słowianie, na przykład, wolimy swoje kasze, mniej subtelne, grubsze, ale mające charakterystyczne smaki. Kuskus swoją "neutralnością" bardziej przypomina ryż.

Dolnośląski Smak - zobacz nasz serwis specjalny

KUSKUS a la ADJANI
Składniki: 5 łyżek masła 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki posiekanego świeżego estragonu 2 szklanki kuskusu 1 szklanka zielonego groszku z puszki 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 szklanka małych krewetek w sosie własnym 1 szklanki namoczonych w winie rodzynek

Przygotowanie: Z kuskusem najlepiej trzymać się wersji zapisanej na opakowaniu. Dociera do nas kuskus, który wystarczy zalać wrzątkiem, ale też taki wymagający gotowania przez 7 do 10 minut. Po wchłonięciu wody kuskus musi chwilkę jeszcze postać. Wtedy na patelnię wrzucamy masło, zmiażdżone ząbki czosnku, zielony groszek i odsączone krewetki. Podlewamy winem i dusimy przez chwilę. Wsypujemy kuskus, mieszamy, wlewamy resztę wina. Odparowujemy, dodajemy posiekany estragon, mieszamy i za chwilę danie jest gotowe.

od 7 lat
Wideo

Zmarł Jan Ptaszyn Wróblewski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto