3 z 6
Poprzednie
Następne
Dzień Placków Ziemniaczanych. Jak zrobić idealne placki? [PRZEPISY]
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Składniki: - 1 kg ziemniaków - 1 cebula - 1-2 jajka - 4 łyżki mąki - sól, pieprz - olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajka, mąkę, sól i pieprz, wymieszać. Smażyć na oleju aż będą rumiane. Sos grzybowy: - 20 dag świeżych grzybów - 2 łyżki słodkiej śmietanki - 1 mała cebula - sól, pieprz Grzyby oczyścić, wypłukać, pokroić i ugotować w małej ilości wody. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić, dodać odcedzone grzybki, podlać 4 łyżkami wody i gotować 10 minut. Następnie dodać śmietanę i przyprawy.