Dzień Placków Ziemniaczanych. Jak zrobić idealne placki? [PRZEPISY]
Placki ziemniaczane z gulaszem
Składniki: - 1 kg ziemniaków - 1 cebula - 1-2 jajka - 4 łyżki mąki - sól, pieprz - olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajka, mąkę, sól i pieprz, wymieszać. Smażyć na oleju aż będą rumiane. Sos gulaszowy: - 500 g łopatki wieprzowej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka przecieru pomidorowego - po 1 łyżeczce papryki mielonej: słodkiej i ostrej, ziele angielskie, liść laurowy, szczypta majeranku, szczypta kminku - sól, pieprz - śmietana 18 % Przygotowanie: Wieprzowinę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną cebulę, zgnieciony czosnek, przyprawy, przecier pomidorowy, wlać wodę i dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.