Pierwszy w Polsce całosezonowy shakebar powstał przy ul. Kotlarskiej. W otworzonym pod koniec kwietnia lokalu goście mogą samodzielnie stworzyć oryginalnego shake'a. Jest to słodki napój z mleka i lodów lub mrożonego mleka, aromatów i słodkich dodatków. Przynajmniej w tradycyjnej wersji, bo Shakewave pozwala na stworzenie także wersji warzywnej czy owocowej, znanej pod nazwą smothie.
- Zachęcamy klientów do zabawy smakami. Mają oni do wyboru około 150 różnych składników, z których mogą skomponować autorską mieszankę i nadać jej nazwę - mówi Dobrosław Duszyński, menadżer lokalu. - Taki miks jest następnie wpisywany na specjalną tablicę, by mogli zamówić go kolejni goście Shakewave.
W klasycznym shake'u podstawą są lody śmietankowe, lód w kostkach i mleko. Najpierw wybiera się rozmiar bazy, a następnie dobiera do nich dodatki. Te są podzielone na trzy grupy cenowe: od 1,9 zł do 4,9 zł w przypadku małych deserów i od 2,9 zł do 6,9 zł przy zamówieniu dużego shake'a. Następnie wszystko jest blendowane. Polewy i posypki dostajemy gratis.
W przypadku shake'ów warzywnych i owocowych wybieramy składniki, które mają się w nich znaleźć. Cena ustalana jest na podstawie rozmiaru deseru i grupy cenowej najdroższego dodatku. Za pyszny deser zapłacimy od 10,8 zł do 18,6 zł (300 ml) lub od 13,8 do 25,2 zł (500 ml).
- Szczególną popularnością wśród sportowców, zwłaszcza po treningu siłowym, cieszą się shaki proteinowe - mówi Dobrosław Duszyński. - Każdy z nich zawiera 30 g protein i jest bezpieczny dla organizmu.
Zobacz informacje z naszego ogrodu zoologicznego znajdziesz w serwisie WROCŁAWSKIE ZOO
Co miesiąc dziesięć najpopularniejszych shake'ów trafia na listę Top 10. Pierwsza została skomponowana przez właścicieli. Znajduje się na niej m.in. Bananowa Nuta z nutellą i bananem. Za mały deser zapłacimy 11,7 zł, a za duży 17,3 zł.
Wśród shake'ów warzywnych wyróżnia się Detox, składający się ze zmiksowanego szpinaku, włoskiej kapusty, gruszki, banana i soku pomarańczowego. Będzie nas on kosztował 13,7 zł lub 18,3 zł.
Wśród receptur stworzonych przez klientów największą popularnością cieszy się Miażdżący Mariusz. Klasyczna baza jest w nim uzupełniana o napój energetyczny, winogrona, miętę i proteiny.
Goście Shakewave są też autorami przepisu na Pomidora z Piekła. Ten warzywny deser składa się z pomidorów, papryki, ogórka, chilli, cebuli i bazylii. Mała porcja kosztuje 10,8 zł.
Shakewave oferuje także bircher. Jest to mieszanka płatków zbożowych z bakaliami, suszonymi i świeżymi owocami oraz sokiem ze świeżo wyciskanych owoców i jogurtem naturalnym. Za taką pożywną porcję zapłacimy 7 zł (300 ml) lub 9,9 zł (400 ml).
W lokalu codziennie są nowe promocje. Obecnie po obniżonej cenie możemy kupić shake z batonem Pawełek wiśniowy i herbatnikami Petitki Lubisie. Za deser o objętości 300 ml zapłacimy 10 zł, a za kubek 500 ml musimy wydać 15 zł. Aktualne promocje najlepiej sprawdzać na facebooku.
- Większość klientów zamawia deser na wynos i rusza na spacer pięknymi wrocławskimi uliczkami - mówi Dobrosław Duszyński. - Niektórzy klienci wolą jednak usiąść i podyskutować.
W wydzielonej minisali znajdują się kanapy i stoliki. Na ścianach wiszą natomiast tablice opisujące historię powstania shake'ów, ich składu czy anegdoty z nimi związanych.
Shakewave znajduje się przy ul. Kotlarskiej 25/1a. Lokal czynny od poniedziałku do czwartku oraz w niedziele w godz. 10-24, a w piątki i soboty o godzinę dłużej.
W NASZYM SERWISIE SPECJALNYM ZNAJDZIESZ INFORMACJE O NOWYCH LOKALACH WE WROCŁAWIU
Strefa Biznesu: Praca sezonowa. Jaką umowę podpisać?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?