Spis treści
Gdzie znaleźć lodziarnie w Brzesku?
Przejrzyj katalog firm i zdecyduj, gdzie wyskoczysz na lody. Weź pod uwagę opinie innych klientów i odwiedź najlepsze miejsca.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Brzesku
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Brzesku, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Jakie lody oferują lodziarnie w Brzesku?
- Lody włoskie
Sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. Do tego możemy dodać polewę w różnych smakach.
- Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki
Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.
- Lody wegańskie
Różnią się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie mleka i śmietany. To najczęściej sorbety albo lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Mają podobne walory smakowe, jak te tradycyjne i na pewno zdrowe.
To warto wiedzieć
Jak wyglądały początki lodów?
Po raz pierwszy w starożytnych Chinach pisano o deserze z mleka, owoców i lodu. Lodami delektowali się także nieliczni mieszkańcy starożytnego Rzymu i Grecji. Z powodu konieczności pozyskiwania lodu z wysokich partii górskich były posiłkiem wykwintnym i unikatowym w formie współczesnego sorbetu.
W Renesansie odkryto, że po umieszczeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym w naczyniu z solą i lodem zostanie on zamrożony i tak oto powstaną lody. Pierwsza lodziarnia nosząca nazwę Cafe Procope pojawiła się we Francji w 1686 roku.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
Pizza z burratą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?