18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zwyczaj święcenia pokarmów ma wczesnośredniowieczną...
fot. Dariusz Gdesz

Jakie pokarmy święcimy i dlaczego?

Zwyczaj święcenia pokarmów ma wczesnośredniowieczną tradycję, choć jej korzenie sięgają prawdopodobnie czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, natomiast kształt święconki - z chlebem i jajkami odnotowany został przez kronikarzy w XII wieku. Zwyczaj przygotowywania święconki znany jest w całej Polsce, choć w niektórych regionach upowszechnił się dopiero w XX w, a także w części Austrii, Słowenii i w Niemczech. Pokarmy mogą święcić prezbiterzy, czyli kapłani i biskupi, ale też ci, którzy nie przyjęli święceń, czyli diakoni, akolici (posługa towarzysząca) oraz lektorzy (obecnie są to zwykle alumni wyższych seminariów duchownych).

Zobacz również

Bomba z czasów II wojny zostanie rozbrojona. Wielka ewakuacja w gminie Kosakowo

Bomba z czasów II wojny zostanie rozbrojona. Wielka ewakuacja w gminie Kosakowo

Zamek w Rabsztynie otwarty dla turystów w sezonie 2024. ZDJĘCIA

Zamek w Rabsztynie otwarty dla turystów w sezonie 2024. ZDJĘCIA

Polecamy

Koleje linowe na Kopę i Szrenicę już działają

Koleje linowe na Kopę i Szrenicę już działają

Tajemnice szlaku kolei zębatej w Górach Sowich. Nietypowa atrakcja na majówkę

Tajemnice szlaku kolei zębatej w Górach Sowich. Nietypowa atrakcja na majówkę

Bunt polonistek i polonistów! Czara goryczy się przelała

PILNE
Bunt polonistek i polonistów! Czara goryczy się przelała