Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat łowicki. Smaki Regionu Łódzkiego. Pierogi z serem polewane sosem z malin

Patrycja Wacławska
Patrycja Wacławska
Wideo
od 16 lat
Wspaniałe tradycyjne smaki powiatu łowickiego gospodynie chętnie podkreślają świeżą nutą letnich owoców.

Monika Stępień z Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Gosławskiej w powiecie łowickim proponuje pierogi z serem i sosem z malin. To danie konkursowe panie prezentowały na Festiwalu Smaku Regionu Łódzkiego, który wygrały.

Składniki na ciasto:

  • 1000 g mąki pszennej tortowej;
  • 550 ml bardzo gorącej wody;
  • płaska łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 1000 g twarogu wiejskiego;
  • trochę prawdziwej wanilii;
  • 200 g śmietany kwaśnej 18%;
  • 100 g cukru.

Przygotowanie:
Na początku wyrabiamy farsz mieszając dokładnie wszystkie składniki. Gotowy odstawiamy.

Zabieramy się za ciasto. Mieszamy mąkę z solą, dolewamy ciepłą wodę i zaganiany ciasto. Odstawiamy na chwilę.

Po około 30 minutach zabieramy się za lepienie pierogów, które gotujemy w wodzie z solą i odrobioną oleju. Wyjmujemy po odczekaniu 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Aleksandra Kuchciak z Koła w Woli Gosławskiej poleca też lokalne produkty. – Sami robimy śmietanę, sami zbieramy śliwki i truskawki – mówi pani Aleksandra. – Mamy też lokalną mąkę, z młyna w Bąkowie.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus wspiera kuchnię lokalną powiatu łowickiego. Lokalne firmy i organizacje zajmujące się kulinariami mogą liczyć na pomoc ze strony Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lowicz.naszemiasto.pl Nasze Miasto