Okres poprzedzający Święta Bożego Narodzenia to dla piekarzy czas intensywnej pracy. Jednocześnie stanowi on powód do dumy i satysfakcji. Produkty powstałe z tego wysiłku zagoszczą przecież na wigilijnych stołach.
Przedświąteczna gorączka w rzemieślniczej piekarni pana Edwarda Rybki w Gądkowicach, malowniczej miejscowości Doliny Baryczy, trwa praktycznie aż do samej Wigilii. Jednakże piekarze nie mogą liczyć na długi odpoczynek, ponieważ już w noc po pierwszym dniu świąt muszą ponownie stanąć przy piecach.
Małe, rodzinne piekarnie produkują pieczywo i ciasta na niewielką skalę. Jednak nawet w niedużych miejscowościach ta niewielka skala to pełne ręce roboty.
W Gądkowicach dostępny jest wyjątkowy chleb, komyśniak, pieczony tradycyjnie od kilku dekad. Ten wyjątkowy produkt zdobył certyfikat „Dolina Baryczy Poleca” promujący regionalne, ekologiczne wyroby.
Warto przed świętami wesprzeć małe, rodzinne, często rzemieślnicze piekarnie, by przy wigilijnym stole ciszyć się tradycyjnym smakiem wypieków.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?