MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Odkryj najlepsze pizzerie w Nowym Tomyślu. Gdzie wybrać się na pizzę w czerwcu 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze pizzerie w Nowym Tomyślu
Najlepsze pizzerie w Nowym Tomyślu Vima
Przeczytaj gdzie dostaniesz najlepszą pizzę w Nowym Tomyślu. To bez wątpienia ulubione danie milionów ludzi na całym świecie. Niemal każdy spróbował jej przynajmniej raz w życiu, a wielu na zawsze zostało jej fanami. Sprawdź, jakie rodzaje oferują pizzerie w Nowym Tomyślu. Zerknij do katalogu firm i poszukaj swojej ulubionej.

Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Nowym Tomyślu?

Pizza rzymska

To rodzaj pizzy posiadający chrupiące ciasto i większą ilość dodatków. Zazwyczaj są to: świeże zioła, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella, pomidory. Podczas wyrabiania ciasta dodawana jest woda w mniejszej ilości i odrobina tłuszczu. Ten rodzaj pizzy wypieka się w nieco niższej temperaturze, w 350 stopniach, w czasie około 3 minut. Z pewnością jest podawana w pizzeriach w Nowym Tomyślu.

To warto wiedzieć

Pizza amerykańska

Pizza tego typu ma kilka wspólnych cech z oryginalną pizzą włoską, ale generalnie jest zupełnie inna. Przede wszystkim posiada grubsze ciasto, wyrabiane również ręcznie. W tym celu wykorzystuje się wysokoglutenową mąkę, wodę, drożdże i sól. Obfituje ona w znaczną ilość dodatków, a podstawą jest słodki, pomidorowy sos. Nie braknie również mięsa, np. kurczak, salami, szynka, pepperoni. Z warzyw można wymienić kukurydzę, paprykę, pieczarki. Typowym, amerykańskim dodatkiem jest ananas.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Nowym Tomyślu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie pizzerie w Nowym Tomyślu

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Historia pizzy

Pizza i jej początki wywodzą się z Neapolu i sięgają XVIII wieku. Wtedy powstały pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to szczególnie przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, który spopularyzował je jeszcze bardziej. Jego następca przeniósł przysmak na dwór.

Zgodnie z legendą pizza Margherita wywodzi się od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z mozzarellą. Królowa była nią zachwycona i od tej pory zaczęto ją tak nazywać.

Popularność tego przysmaku obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, robotnicy przenieśli ją również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku powstała w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch do mody pizza weszła dopiero po II wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł na otwarcie pierwszej pizzerii w Polsce.

Dzisiaj to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Nowym Tomyślu. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.

Okazje
od 7 lat
Wideo

Najwięksi przegrani wyborów do Europarlamentu 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowytomysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto