Wrocław: Mundżaki - szczekające jelenie

Opowiada kierowniczka sekcji zwierząt kopytnych Agnieszka Urbańczyk
Samice tego ssaka są nieco mniejsze od samców i nie posiadają tak wielkiego poroża
Samice tego ssaka są nieco mniejsze od samców i nie posiadają tak wielkiego poroża fot. archiwum zoo Wrocław
Mundżaki to niewielkie jeleniowate (nie jelenie) zamieszkujące Azję. Nazywane są "szczekającymi jeleniami" ze względu na odgłosy które wydają gdy wyczują drapieżnika, przypominające szczekanie psa. Często alarm podniesiony przez nie ostrzega tubylców przed drapieżnikami.

Zobacz ATRAKCJE WROCŁAWSKIEGO ZOO

Dorosłe osobniki są aktywne w dzień i o zmierzchu. To samotniki. Swe terytorium oznaczają wydzieliną z gruczołów zapachowych. Samce walczą między sobą o utrzymanie terytorium i o zdobycie samicy. Tolerują jednak młode samce do czasu gdy te nie zaczną z nimi konkurować. Samce walczą przy pomocy zarówno niewielkiego poroża jak i dobrze rozwiniętych "kłów". Poroże służy im do pozbawienia przeciwnika równowagi a kły zadają rany. Zwierzęta te są wszystkożerne. Zjadają bambusy, nasiona, korę, owoce i liście, trawę jak większość innych gatunków jeleniowatych, ale stwierdzono również, że jedzą jajka gniazdujących na ziemi ptaków oraz drobne gryzonie, ptaki a nawet padlinę.

Zobacz też: Można już podziwiać nowych mieszkańców wrocławskiego zoo (ZDJĘCIA)

Mundżaki indyjskie zamieszkujące południowe Indie najchętniej buszują na plantacjach herbaty żywiąc się jej nasionami.
Po ciąży trwającej około 7 miesięcy rodzi się jedno dosyć duże młode które pozostaje z matką przez 6 miesięcy. Samice na czas porodu kryją się w gęstych zaroślach.

Mundżaki indyjskie są najbardziej rozpowszechnionym podgatunkiem mundżaka ale jednocześnie najmniej poznanym. Występują w Azji południowo-wschodniej i mają zasięg od wybrzeży kontynentu po Nepal. Zamieszkują tropikalne lasy i górzyste zbocza Himalajów. Mundżaki chińskie zamieszkują lasy w południowo-wschodniej części Chin i Tajwanu.
Oba podgatunki różnią się od siebie wielkością i umaszczeniem. Mundżaki indyjskie są nieco większe i jaśniejsze, ich sierść ma kolor złotawy a samce mają większe poroże. Sierść mundżaka chińskiego jest kasztanowa. Samce obu podgatunków mają kły osiągające długość do 2 cm.

We wrocławskim zoo będą eksponowane oba podgatunki. Mundżaki indyjskie zamieszkają z nosorożcami indyjskimi na nowym wybiegu, a mundżaki chińskie już niedługo wprowadzą się na wybieg jeleni milu który zostanie specjalnie przygotowany.

Notowała Weronika Skupin

__________________________________
Zostań przyjacielem ZEBRY! Nasza pasiasta przyjaciółka czeka na adopcję. Wystarczy że, klikając "Lubię to", zostaniesz fanem serwisu naszemiasto.pl na Facebooku. Pomożesz nam uzbierać 6000 tys. złotych na opiekę nad zebrą Chapmana.

Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały. Klimat się zmienił.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3