Pierogi to smaczne danie obiadowe, które serwuje niejedna pierogarnia w Szczecinie, Krakowie, Warszawie czy każdym innym mieście. Można je znaleźć również w menu restauracji włoskich czy nawet litewskich. Różnią się jednak pod wieloma względami, dlatego poznaj przepisy na kilka odmian pierogów i znajdź swoją ulubioną.
Panzerotti – włoskie pierożki z Apulii
Panzerotti to smaczne pierogi w kształcie półksiężyców, z nadzieniem typowym dla włoskiej kuchni. Tradycyjnie są smażone na głębokim tłuszczu, ale mogą być przyrządzone w piekarniku.
Składniki na ciasto:
- 570 ml ciepłej wody
- 1 kg mąki typu 00
- 12 g suchych drożdży
- 20 g soli
- 10 g cukru
Składniki na farsz:
- 500 g sera mozzarella
- 200 g sosu pomidorowego
- szczypta oregano
- szczypta soli.
Zacznij od wyrobienia ciasta drożdżowego. Gdy już będzie gładkie i elastyczne, uformuj w długi wałek i podziel na 20 równych części, a następnie zagnieć z nich kule. Wyłóż na tacę w dość dużych odstępach i włóż na ok. 2 godziny do ciepłego piekarnika, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotuj farsz na pierogi. Do miski wlej sos pomidorowy i pokrojony w kostkę ser, następnie dopraw do smaku przyprawami. Gdy ciasto będzie już gotowe, rozwałkuj kule na okrągłe placki. Na środku każdej z nich umieść farsz, a następnie sklej brzegi, tworząc półksiężyc.
Smaż w głębokim tłuszczu, aż pierogi osiągną złoty kolor.
Kołduny – pierogi w wersji litewskiej
Pierogi litewskie to bardzo popularny specjał nie tylko na Litwie, lecz także w Polsce. Kołduny zachwycają swoim oryginalnym smakiem, dlatego warto ich spróbować.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej typu 500
- letnia woda
- sól.
Składniki na farsz:
- 300 g mięsa wołowego
- 100 g baraniny
- 200 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- rosół, w którym ugotujemy kołduny
- przyprawy do smaku: majeranek, pieprz, sól.
Do przesianej mąki dodaj sól. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto, aż stanie się elastyczne. Gdy będzie gotowe, nakryj je miską i poczekaj, aż ostygnie. Następnie podziel je na kilka części, rozwałkuj cienko i wykrawaj z niego małe kwadraty.
Mięso zmiel w maszynce. Podlej zimną wodą, dodaj przyprawy, czosnek i cebulę. Wyrób składniki na jednolitą masę. Tak przygotowany farsz wykładaj na wycięty kwadrat i przykrywaj drugim kawałkiem ciasta. Dokładnie dociskaj boki ciasta, by obie części się skleiły. Powstałe kołduny wrzucaj partiami do wrzącego rosołu.
Pierogi podawaj w rosole albo okraszone masłem.
Polskie pierogi z nadzieniem mięsnym
Każda pierogarnia w Szczecinie, Wrocławiu, Kielcach czy Krakowie ma w swoim menu klasyczne polskie pierogi w wielu wariantach. Szczególną popularnością cieszy się wersja z mięsem – pożywna i bardzo smaczna.
Składniki:
- 500 g ugotowanego mięsa rosołowego
- ugotowane warzywa, np. 1 marchewka, 1/2 pietruszki
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła.
Przygotuj klasyczne ciasto na pierogi z dowolnego przepisu. Następnie przystąp do przyrządzania farszu. Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze części. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Oba składniki podsmaż na maśle. Do mięsa rosołowego dodaj warzywa i pieczarki z cebulą, a następnie całość zmiel w maszynce. Dopraw do smaku.
Ciasto rozwałkuj cienko, wytnij kółka i nakładaj farsz. Gotuj w lekko osolonej wodzie aż do wypłynięcia pierogów.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?