18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i cebuli

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i cebuli
Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i cebuli kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i cebuli.

Lubię eksperymentować z marynatami do mięs. Dodaję nowe składniki, łączę smaki. A mięsa na Wielkanoc piekę tak by były jednocześnie na zimno, ciepło - na zapas. I jeszcze jedno - sos od pieczenia mięsa obowiązkowo używam do uduszenia w nim białej kiełbasy uprzednio sparzonej. A sos od mięsa do którego dodano cebulkę i jabłko jest przepyszny.

Wielkanocny schab pieczony w jabłkach i cebuli

Czas :2 godziny + 12 macerowanie

Składniki:
2 kg schabu bez kości
2 łyżki majeranku
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oliwy
3 łyżeczki soli
1 cebula
1 jabłko
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 łyżka miodu
1/2 szklanki wody

Przygotowanie
Mięso umyć i osuszyć .Uformować w równy kawałek . Przygotować pastę przyprawową mieszając olej z miodem , majerankiem , papryką , pieprzem , solą .
Natrzeć dokładnie mięso i zostawić zawinięte w lodówce na kilka godzin .
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Posypać pokrojoną w piórka cebulą i pokrojonymi w plasterki obranym jabłkiem. Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie- podlać wodą .
Wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 * C .Piec 1,5 godziny od chwili kiedy temperatura się ustali.
Wyjąć mięso i zostawić by ostygło .
Kroić zależnie od potrzeby w cienkie ( na zimno ) lub grubsze plastry ( na ciepło )
Sos zmiksować - można podlać śmietanką i podawać do schabu na ciepło.
Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia na Święta.

* Sos od pieczeni odłożyć i potem piec w nim białą kiełbasę sparzoną . Jest to najlepszy sposób na nadanie kiełbasie smaku jaki znam - uduszenie jej po sparzeniu w sosie od pieczonej wieprzowiny.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto