Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Złotym Psie sam uwarzysz piwo

AS
Złoty Pies - Wrocław
Złoty Pies - Wrocław materiały prasowe
W sobotę w Złotym Psie będzie okazja do uwarzenia własnego piwa. Początek o godzinie 15:00. 14 listopada warzone będzie piwo w stylu Weizen Bock.

Złoty Pies - ten browar restauracyjny działa na Rynku od końca października. Można tu degustować cztery rodzaje rzemieślniczego piwa, warzonego na miejscu. Ich nazwy nawiązują do ras psów – Bokser (Lager), Pitbull (IPA), Buldog Amber (wariacja na temat marcowego) i Golden Weizen (pszeniczne). Teraz goście browaru będą mogli uczestniczyć w warzeniu piwa.

– Warzymy nowy styl piwny, Weizen Bock. Nasi goście będą mogli wziąć udział w zasypie i zacieraniu słodu, filtracji brzeczki, sprawdzić poziom zawartości cukru czy dorzucić chmiele – zapowiada Łukasz Szwed, główny piwowar Złotego Psa.

Warzenie rozpocznie się o godz. 15.00. Autorska receptura piwowara przewiduje w zasypie 5 rodzajów słodu: pilzeński, karmelowy, pszeniczny ciemny, monachijski i zakwaszający. Wspólnie z piwowarem goście dorzucą do kadzi w sumie ok. 250 kg słodu. Ok. godz. 18.00 będzie filtrowana brzeczka, a chmielenie nastąpi ok. godz. 20.00 (gatunki Perle i Hallertau Tradition). Wtedy w rolę pomocnika piwowara wcieli się największa grupa osób.

Jakiego rodzaju piwem jest Weizen Bock? To połączenie piwa pszenicznego z koźlakiem, czyli mocniejszym piwem jęczmiennym. – Zdecydowałem się na wariant specjalnie na święta, z wyraźnymi aromatami korzennymi. Piwo będzie dojrzewało w swoim naturalnym tempie, jak zawsze u nas. W przypadku tego stylu to ok. 6 tygodni. Przed Bożym Narodzeniem każdy będzie mógł wypić piwo, które nawarzy w sobotę – dodaje piwowar.

Otwarte warzenie piwa jest elementem idei live brewing, zgodnie z którą działa browar restauracyjny Złoty Pies.
– Ta idea oznacza, że nasze piwo nie ma przed gośćmi żadnych tajemnic. Udział w warzeniu i poznawanie arkanów piwowarstwa zmieniają też spojrzenie na piwo. Kiedy z bliska zobaczymy, na czym polega zacieranie słodu lub poczujemy zapach gotującej się brzeczki, to smaki i aromaty piwa będziemy odbierali pełniej i intensywniej – opowiada Łukasz Szwed.

Browar restauracyjny Złoty Pies otwarty jest od niedzieli do środy w godz. 11-24, a od czwartku do soboty w godz. 11-2. Ceny piwa wahają się od 10 do 14 zł.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Wrocławski Szlak Piwny - spróbuj nowych piw rzemieślniczych

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto