MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Tarnowie. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie pójść na lody w Tarnowie?
Gdzie pójść na lody w Tarnowie? ahirao_photo
Przeczytaj, gdzie znajdziesz lodziarnie w Tarnowie. Z całą pewnością lody są przez wszystkich kojarzone z latem. W gorący, słoneczny dzień mogą okazać się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Tarnowie.

Spis treści

Gdzie możesz zjeść lody w Tarnowie?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Tarnowie

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Tarnowie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Tarnowie?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż innych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy poprosić o polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To najczęściej sorbety oraz lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są równie smaczne, jak te tradycyjne i na pewno bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Pierwsze lody

W Polsce pisano o lodach już w wieku XVII. Po raz pierwszy przepis na ten wykwintny deser umieszczono w książce kucharskiej w 1783 roku. Wtedy przysmak ten obecny był jedynie na dworze królewskim, a następnie na szlacheckich stołach.

Większą popularność lody zyskały jeszcze przed wojną. Sprzedawano je ze specjalnych wózków na ulicach Krakowa, Warszawy, Lwowa w dwóch złączonych ze sobą waflach. Otwarte zostały także pierwsze lodziarnie, do których tłumnie ustawiali się zaciekawieni klienci.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty to fat burnery

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na tarnow.naszemiasto.pl Nasze Miasto