MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Starogardzie Gdańskim. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie pójść na lody w Starogardzie Gdańskim?
Gdzie pójść na lody w Starogardzie Gdańskim? WS Studio
Przeczytaj, gdzie możesz znaleźć lodziarnie w Starogardzie Gdańskim. Z pewnością wszyscy kojarzą lody z sezonem letnim. W gorący, słoneczny dzień mogą okazać się najlepszym sposobem na ochłodę. Przeczytaj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Starogardzie Gdańskim.

Spis treści

Lodziarnie w Starogardzie Gdańskim

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Starogardzie Gdańskim

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Starogardzie Gdańskim, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach w Starogardzie Gdańskim?

  • Lody włoskie

Sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. Do tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego powodu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie mleka i śmietany. To najczęściej sorbety albo lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są równie smaczne, jak te tradycyjne i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Co wiemy o historii lodów?

Najstarszy przekaz o lodach w Polsce pochodzi z wieku XVII. Po raz pierwszy przepis na zmrożony deser został umieszczony w 1783 roku w książce kucharskiej. W tamtych czasach obecne były one jedynie na dworze królewskim, a w późniejszym okresie na szlacheckich stołach.

Większą popularność lody zyskały w latach przedwojennych. Były sprzedawane z wózków na ulicach Lwowa, Krakowa, Warszawy pod postacią dwóch złączonych ze sobą wafli. Otwarto także pierwsze lodziarnie, które wabiły do siebie rzesze zaciekawionych klientów.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na starogardgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto