Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Jeleniej Górze. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie się wybrać na lody w Jeleniej Górze?
Gdzie się wybrać na lody w Jeleniej Górze? NataliaDeriabina
Sprawdź, gdzie zlokalizowane są lodziarnie w Jeleniej Górze. Sezon letni niewątpliwie większości z nas kojarzy się z lodami. W gorący, słoneczny dzień mogą okazać się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Przeczytaj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Jeleniej Górze.

Spis treści

Gdzie zjeść lody w Jeleniej Górze?

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Dodaj firmę
Logo firmy Zakręcony Manufaktura Smaku
Jelenia Góra, Plac Ratuszowy 27/28
Autopromocja

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Jeleniej Górze

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Jeleniej Górze? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody oferują lodziarnie w Jeleniej Górze?

  • Lody włoskie

Sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż innych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. Do tego możemy zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego względu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety oraz lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te tradycyjne i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Czy wiesz, że...

W czasach po II wojnie światowej produkcja lodów w Polsce znacznie się rozwinęła, a ich spożywanie stało się bardzo popularne. Na początku rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z lodem i solą. Nakładali je za pomocą łyżek na andruty lub wafle. Smaki oferowane wówczas prezentowały się skromnie. Zazwyczaj były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Z czasem powstawały nowe smaki, a ich produkcja stawała się coraz większa. Podawane były w waflowych pucharkach, pojawiły się także lody w gałkach.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na jeleniagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto