Spis treści
Dlaczego w Wielkanoc jemy jajka?
Jajko to jeden z najważniejszych symboli wielkanocnych. Oznacza początek, nowe życie, czyli dokładnie to, co świętuje Kościół katolicki tego dnia - Zmartwychwstanie Pańskie. Dlatego na wielkanocnych stołach pojawiają się jajka pod różną postacią, między innymi jako:
- pisanki,
- jajka faszerowane,
- jako dodatek do żurku,
- jako składnik sałatki jarzynowej.
Kto nie je jajek?
Ludzie nie jedzą jajek z różnych powodów. Niektórzy mają na nie uczulenie (jaja kurze, a zwłaszcza białko, to dość silny alergen). W takim wypadku nie należy jeść jaj, bo może to spowodować masę kłopotów zdrowotnych. Jajka omijają też weganie, którzy nie spożywają produktów odzwierzęcych. Jeśli więc nie możesz lub nie chcesz jeść jajek, ale kochasz ich smak - mamy dla Ciebie rozwiązanie!
Kala namak - co to jest?
Pod tą tajemniczo brzmiącą nazwą kryje się... sól. Ale czarna, a dokładniej czarna sól himalajska. Jest to przyprawa o ostrym smaku i wyrazistym zapachu. Kala namak to proszek pozyskiwany z wulkanicznych minerałów o wyraźnie jajecznym aromacie. Wystarczy odrobina, by nadać potrawie smak i zapach jajka! Można jej użyć na przykład jako:
- składnika sałatki warzywnej,
- dodatku do tofu, które może konsystencją imitować jajko,
dodatku do zupy.
COMPONENT {"params":{"is_photo":"1","ids":[24497137]},"component":"selected"}
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?