Jego trzynastą edycję otworzy jutro (niedziela) koncert wiedeńskiego kantora Samuela Barzila, organisty Piotra Rojka oraz chóru synagogi Pod Białym Bocianem pod batutą Stanisława Rybarczyka, inicjatora i dyrektora artystycznego festiwalu. Po programowe szczegóły odsyłam wszystkich na stronę: www. simcha.art.pl. Jedno jeszcze dodam, bo wiąże się z tym miejscem w gazecie - gwiazdą będzie Malka Kafka, gospodyni kulinarnego programu telewizyjnego "Koszer Macher".
Te moje wspomniane wyżej szabatowe kolacje "zbierałem" przez dwanaście lat. W tym roku mogę swój "dorobek" smakowy w owej wąskiej specjalizacji powiększyć na kolejnej kolacji, która odbędzie się 3 czerwca o godzinie 19.00. Razem z prawie dwustu osobami możemy się spotkać przy stole pod namiotem obok synagogi Pod Białym Bocianem. Jeśli ktoś miałby ochotę naprawdę na kulinarną ucztę, powinien jak najszybciej wykupić bilet (120 zł) w hotelu Orbis Wrocław albo w Centrum Informacji Żydowskiej.
Całego, bogatego jadłospisu Państwu nie przytoczę, ale daję słowo, że będą prawie wszystkie klasyki kuchni żydowskiej: poczynając od oryginalnej chałki, kawioru po żydowsku, czulentu, koszernego wina i wódki. Te specjały przygotują znawcy zawiłości koszernej kuchni żydowskiej oraz kucharze restauracji hotelu Orbis Wrocław pod wodzą znanego mistrza Tadeusza Hupy.
Znajdzie się też w menu potrawa prosta, ale łączące różne narodowe tradycje. Mam na myśli szabatowy kugel z ziemniaków.
Ziemniaczany kugel, którego będziemy mogli spróbować, jest daniem szalenie prostym. Zresztą sami się Państwo przekonacie!
Obieramy 1,5 kg ziemniaków i razem z czterema dużymi cebulami ścieramy na tarce o najmniejszych otworach. Odciskamy na sicie. Białka z trzech jajek ubijamy na sztywną pianę. Pięć płatków macy drobno kruszymy i mieszamy z trzema żółtkami, solą i pieprzem do smaku. Wszystko dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy wysmarowanej dobrym olejem. Przykrywamy folią i pieczemy przez godzinę. Kwadrans przed końcem zdejmujemy folię, by kugel się trochę zrumienił.
Może on być samodzielnym daniem, ale też znakomitym dodatkiem do mięs w różnych sosach.
W kuchni litewskiej bardzo popularna jest, podobnie serwowana jak żydowski kugel - babka ziemniaczana nazywana nomen omen - kugelis. Czym się różni od kugla? Litwini do ziemniaków dodają jeszcze pokrojony w kostkę boczek, zrumieniony razem z cebulą, i czosnek. Jako samodzielne danie serwują z sosem ze skwarek zmieszanym ze śmietaną.
Nasze Podlasie słynie z ziemniaczanych babek i ziemniaczanej kiszki. Do przepisu litewskiego gospodynie z Podlasia dodają jeszcze świeżo posiekany majeranek. Tak właśnie te kulinarne smaki łamią wszystkie granice…
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?