Honorata Klejman z Wojborza (gm. Nowa Ruda) przygotowuje tradycyjne pisanki barwione naturalnymi składnikami. Brązoworudy kolor uzyskuje przez gotowanie jaj w wodzie z łuskami cebuli, zaś ciemnobrązowy kolor to wynik gotowania ich z suszonymi liśćmi malwy (dostępnymi w sklepach zielarskich). Jasne plamki wzorków pani Honorata wydrapuje specjalnym nożykiem. Lubi zdobić je w motywy roślinne i zwierzęce. Kreśli króliki, kogutki i kwiaty.
Barwienie jajek można wykonać na kilka sposobów:
Na ciepło, gdy surowe jajka wkładamy do zimnej wody z barwnikiem i gotujemy. Ciepło powoduje, że barwnik wnika głęboko w skorupkę jajka i dzięki czemu otrzymujemy mocniejszy kolor;
Na zimno, gdy ugotowane jajka wkładamy do gorącej wody z barwnikiem i pozostawiamy w niej aż do wystudzenia.
Intensywność koloru zależy od tego, jak długo jajko jest zanurzone w barwniku, od ilości barwnika, a także od koloru skorupki. Im jaśniejszą skorupkę poddajemy zabiegowi, tym intensywniejszy kolor możemy uzyskać.
Do przygotowania szerszej gamy kolorystycznej kraszanek od wieków używano roślin, które pozwalały na uzyskanie różnych kolorów:
- ciemnobrązowy - suszone liście malwy,
- brązowy i rudy - łupiny cebuli,
- czarny: kora dębu, olchy albo łupiny orzecha włoskiego,
- złotożółty - kora młodej jabłoni lub koszyczki nagietka
- żółty – kurkuma, curry, liście brzozy i olchy, drewno morwy, suszone kwiaty jaskrów polnych, trzcina, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe,
- pomarańczowy - sok z marchwi lub dyni;
- jasny czerwony – żurawina, mrożone maliny;
- niebieski - owoce tarniny, borówka amerykańska;
- granatowy – pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu, wywar z hibiskusa i szczyty sody oczyszczonej;
- fioletowy - płatki kwiatu ciemnej malwy
- zielony - świeże pędy młodego żyta, listki barwinka, szpinak
- różowy - sok z buraka
Zafarbowane jajko, należy wyjąć z wywaru łyżką, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć do wyschnięcia. Dla utrwalenia i podkreślenia powstałych kolorów do wywarów można dodać odrobinę octu. Aby pisanki były błyszczące trzeba je natłuścić odrobiną margaryny lub oliwy, a nadmiar tłuszczu dokładnie wytrzeć.
Za nami Wybory Miss Rypin Agra 2023
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?