18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Świąteczny poradnik: Pisanki bez chemii

ELW; fot. Dariusz Gdesz
Podajemy przepis na barwienie pisanek sposobem naszych babć. Przygotowanie takich pisanek to doskonała zabawa i eksperymentowanie, a powstałe przysmaki nie uczulają jak chemiczne barwniki.

Honorata Klejman z Wojborza (gm. Nowa Ruda) przygotowuje tradycyjne pisanki barwione naturalnymi składnikami. Brązoworudy kolor uzyskuje przez gotowanie jaj w wodzie z łuskami cebuli, zaś ciemnobrązowy kolor to wynik gotowania ich z suszonymi liśćmi malwy (dostępnymi w sklepach zielarskich). Jasne plamki wzorków pani Honorata wydrapuje specjalnym nożykiem. Lubi zdobić je w motywy roślinne i zwierzęce. Kreśli króliki, kogutki i kwiaty.

Barwienie jajek można wykonać na kilka sposobów:
Na ciepło, gdy surowe jajka wkładamy do zimnej wody z barwnikiem i gotujemy. Ciepło powoduje, że barwnik wnika głęboko w skorupkę jajka i dzięki czemu otrzymujemy mocniejszy kolor;
Na zimno, gdy ugotowane jajka wkładamy do gorącej wody z barwnikiem i pozostawiamy w niej aż do wystudzenia.

Intensywność koloru zależy od tego, jak długo jajko jest zanurzone w barwniku, od ilości barwnika, a także od koloru skorupki. Im jaśniejszą skorupkę poddajemy zabiegowi, tym intensywniejszy kolor możemy uzyskać.

Do przygotowania szerszej gamy kolorystycznej kraszanek od wieków używano roślin, które pozwalały na uzyskanie różnych kolorów:

- ciemnobrązowy - suszone liście malwy,
- brązowy i rudy - łupiny cebuli,
- czarny: kora dębu, olchy albo łupiny orzecha włoskiego,
- złotożółty - kora młodej jabłoni lub koszyczki nagietka
- żółty – kurkuma, curry, liście brzozy i olchy, drewno morwy, suszone kwiaty jaskrów polnych, trzcina, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe,
- pomarańczowy - sok z marchwi lub dyni;
- jasny czerwony – żurawina, mrożone maliny;
- niebieski - owoce tarniny, borówka amerykańska;
- granatowy – pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu, wywar z hibiskusa i szczyty sody oczyszczonej;
- fioletowy - płatki kwiatu ciemnej malwy
- zielony - świeże pędy młodego żyta, listki barwinka, szpinak
- różowy - sok z buraka

Zafarbowane jajko, należy wyjąć z wywaru łyżką, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć do wyschnięcia. Dla utrwalenia i podkreślenia powstałych kolorów do wywarów można dodać odrobinę octu. Aby pisanki były błyszczące trzeba je natłuścić odrobiną margaryny lub oliwy, a nadmiar tłuszczu dokładnie wytrzeć.

Dobroczynne działanie rzepy. Znasz je?

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kraszanka

Zdecydowanie są to kraszanki .Pisanki najpierw pokrywa się gorącym woskiem a później maluje.

Dodaj ogłoszenie