Określenia "Bio", "Eko" czy "Organic", można stosować jedynie na produktach, których co najmniej dziewięćdziesiąt pięć procent zawartości pochodzi z gospodarstw ekologicznych.
Gospodarstwa ubiegające się o przyznanie znaku muszą spełnić wiele kryteriów, m.in. użytkować działki w sposób służący zachowaniu bioróżnorodności, nie stosować wypalania traw, a także chronić glebę i wodę. Co najważniejsze, producenci pragnący stosować znak EkoLandu nie mogą produkować żywności modyfikowanej genetycznie.
Unia Europejska wprowadziła symbol upewniający mieszkańców o jakości i pochodzeniu kupowanej żywności. Umieszczenie europejskiego logo żywności ekologicznej na dowolnym produkcie oznacza zgodność tego wyrobu z rozporządzeniem UE ws. rolnictwa ekologicznego.
Od 1 lipca 2010 r. stosowanie symbolu jest obowiązkowe na wszystkich paczkowanych ekologicznych produktach żywnościowych na terenie Unii Europejskiej.

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?