KAPUSTA W POMIDORACH
Składniki 10 dużych mięsistych pomidorów 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 200 g świeżych grzybów 200 ml białego wytrawnego wina 200 g startego żółtego sera 1 główki kapusty masło sól do smaku
Przygotowanie: W rondlu na maśle cienko posiekaną kapustę dusimy na małym ogniu podlewając winem. Jednocześnie szklimy posiekane cebule, dodajemy pokrojone w kostkę grzyby i dusimy pod przykryciem. Grzyby dodajemy do kapusty. Mieszamy, staramy się odparować jak najwięcej wody. Po ostudzeniu doprawiamy pieprzem, czosnkiem i dodajemy 3 łyżeczki startego sera. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na godzinę. Pomidorom odcinamy pokrywkę i usuwamy pestki z przegrodami. Nadziewamy kapustą z grzybami i serem. Posypujemy resztą sera wymieszaną z posiekaną bazylia. Zapiekamy przez kwadrans.
POMIDOR OWOCOWY
Składniki 10 dużych mięsistych pomidorów obranych ze skóry 10 gałek lodów śmietankowych 10 gron ciemnych winogron 1 brzoskwinia jedno jabłko 3 plastry ananasa z puszki 1 mały jogurt naturalny kilka gałązek świeżej mięty sok z wyciśniętej cytryny Przygotowanie: Pomidory po sparzeniu obrać ze skóry, odciąć pokrywkę i usunąć pestki z przegródkami. Obrane jabłko ścieramy na dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Brzoskwinię i ananasa kroimy w drobną kostkę i razem ze startym jabłkiem mieszamy z jogurtem. Tę mieszankę wkładamy do pomidorów. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu na wierzchu układamy lodowe gałki, posypujemy posiekaną miętą i wieńczymy winogronami.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?