Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sernik z mandarynkami

Adam Podgórski
Fot. Daniele Joeres
Przygotowanie ciasta zajmuje 45 minut, czas pieczenia 60-90 minut. Trzeba też ciasto ostudzić i pokryć galaretką.

Najpierw musimy upiec spód ciasta. Potrzebujemy w tym celu: 15 dag mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 10 dag cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 jajo kurze, 1/4 kostki masła lub margaryny.

Mąkę mieszamy w miseczce z proszkiem do pieczenia, dosypujemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy wybite jajo i masło, wyrabiamy ciasto mikserem, najpierw powoli, potem na szybkich obrotach. Uzyskaną masę wykładamy na posypaną mąką stolnicę i krótko wygniatamy w dłoniach. Jeśli ciasto zbytnio się lepi, można owinąć je w folię i włożyć na kilkanaście minut do chłodziarki.

Ciasto dzielmy: dwie trzecie rozkładamy na natłuszczonym denku formy tortowej, o średnicy 26 cm. Formę ustawiamy w pierniku, na drugim poziomie od dołu, pieczemy w temperaturze 200 stopni C, przez około 10 minut. Jeśli zastosujemy piekarnik z termoobiegiem, to pieczemy w temperaturze 180º C. Przestudzamy. Resztę ciasta roztaczamy na stolnicy na długą kiełbaskę. Tak długą, jak obwód foremki. Układamy ten rulonik na obwodzie spodu, tworząc brzeg, wysoki na około 3 cm.

Na obłożenie ciasta wykorzystamy: 3 białka jaj kurzych, 50 dag chudego twarogu, 1/2 szklanki cukru (około 12 dag), 3 żółtka jaj, 1,5 paczuszki budyniu waniliowego, 5 łyżek oleju słonecznikowego, 1/8 szklanki mleka o zawartości tłuszczu 3 proc, 2 puszki mandarynek.

Mandarynki osaczmy z zalewy na sicie. Białka jaj ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę. W osobnym naczyniu wyrabiamy mikserem, na jednolitą gładką masę, twaróg z żółtkami jaj, budyniem, olejem i mlekiem. Mieszamy delikatnie z ubitymi białkami, przelewamy masę serową na upieczony spod w foremce. Można posypać warstwą wiórków migdałowych. Na wierzchu rozkładamy cząstki mandarynek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160 stopni C, a 140 stopni C, z termoobiegiem.

Po wyjęciu z piekarnika, trzeba oddzielić delikatnie nożem sernik od formy, ale formy nie zdejmować, tylko pozostawić całość do dokładnego ostudzenia. Przygotować galaretkę: wziąć 1 szklanka zalewy z mandarynek, rozpuścić w niej galaretkę pomarańczową. W razie gdy nie mamy jej pod ręką, radzimy wsypać 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Zalać galaretką wierzch ciasta, wstawić na kilka minut do chłodziarki, aby stężała. Umieścić serniczek na półmisku, usunąć rant formy, pokroić.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto