reklama

Rogale marcińskie - przepis na obowiązkowy przysmak w dniu św. Marcina

EW
Rogale marcińskie to tradycyjny przysmak w Dniu św. Marcina (11 listopada) fot. Polskapresse
Rogale marcińskie to tradycyjny przysmak na 11 listopada, czyli dzień św. Marcina. Najpopularniejsze są w Poznaniu, ale powoli zyskują sławę także w innych miastach w Polsce. Jak zrobić pyszne rogale marcińskie? Przepis nie należy może do najłatwiejszych, ale warto.

Rogale marcińskie wypieka się w Poznaniu od końca XIX wieku. Tradycję zapoczątkował proboszcz miejscowej parafii, który zaapelował do wiernych, by wzorem św. Marcina zrobili coś dla biednych. Dlatego rogal marciński jest treściwy i kaloryczny. Tradycja wypiekania tego przysmaku przetrwała do dziś. Szacuje się, że rocznie w Wielkopolsce produkuje się kilkaset ton rogali marcińskich. Przepis zaadaptowały również cukiernie w innych miastach.

ROGALE MARCIŃSKIE - PRZEPIS

Rogale marcińskie - POTRZEBNE SKŁADNIKI

Rogale marcińskie - składniki na masę

  • 500 g białego maku
  • 300 g biszkoptów
  • 250 g cukru
  • 250 g miodu
  • 400 g margaryny
  • Migdały
  • Orzechy
  • Wanilia
  • Daktyle
  • Rodzynki
  • Skórka z pomarańczy

Rogale marcińskie - składniki na ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 Jajka
  • 20 g świeżych drożdzy
  • 120 g cukru
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 gramy soli
  • 300 g masła (albo margaryny)

Rogale marcińskie: jak zrobić masę

Na początek trzeba zaparzyć biały mak. Gdy ostygnie, należy przepuścić go przez maszynkę. Do zmielonego maku dodaje się cukier, miód i margarynę, a następnie delikatnie podsmaża całość. Następnie wsypuje się dodatki. Tradycyjnie są to pokruszone biszkopty, migdały, orzechy, rodzynki, daktyle, owoce kandyzowane i wanilia. Można także dodać jakąś esencję, na przykład migdałową. Gotową masę należy zostawić do wystudzenia.

Rogale marcińskie: jak zrobić ciasto

Mąkę, drożdże rozpuszczone w mleku, cukier, sól i jajka należy wymieszać na jednolitą masę, a następnie dodaje się olej. Z gotowego ciasta formuje się prostokąt, który trzeba chłodzić pod folią w lodówce. Po schłodzeniu, ciasto należy ponownie rozwałkować.

Rogale marcińskie: jak zrobić rogale

Prostokąt składa się na trzy części i skleja brzegi. Następnie ciasto musi kilkanaście godzin odstać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki kroi się je wzdłuż na dwie części, a potem każdą część na trójkąty.

Masę należy ułożyć na ciasto i całość zwinąć w rogaliki. Rogale marcińskie należy zostawić na 30 minut do wyrośnięcia, a następnie piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciepłe rogale marcińskie polewa się lukrem i posypuje orzechami.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3