Przepisy na najlepsze ciasta i ciastka świąteczne
Ciasteczka świąteczne z suszona śliwką (przepis Pana Sławomira Strzeleckiego) Składniki (ok. 30 sztuk) : • 120 g suszonych śliwek • 100 g czekolady • 120 g masła • 2 jaja • 120 g cukru • 175 g mąki pszennej • 60 g kakao • szczypta soli Przygotowanie: Śliwki należy drobno posiekać, a czekoladę pokruszyć na małe kawałki i rozpuść ją wraz z masłem w kąpieli wodnej. Gdy masa będzie gładka, zdjąć czekoladę z ognia i lekko wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem na sztywna pianę, a następnie połączyć z masą czekoladową. Kakao wymieszać z mąką i szczyptą soli, później przesiać przez sito i połączyć z czekoladą. Tak przygotowane ciasto wymieszać z posiekanymi suszonymi śliwkami. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na niej ułożyć w kilkucentymetrowych odstępach porcje - nakładając po 2 łyżeczki ciasta. Ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 15 minut. Blachę wyjąć, gdy ciasteczka będą w środku jeszcze lekko miękkie.