Przepisy na najlepsze ciasta i ciastka świąteczne
Śnieżna kula (przepis Pani Magdaleny Korczewskiej) 10 dag wiórków kokosowych dżem truskawkowy lub śliwkowy 0,5 l śmietany kremówki 12,5 dag masła 12,5 dag cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 4 jajka szczypta soli 10 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło, cukier, 4 żółtka, 1 cukier wanilinowy i szczyptę soli utrzeć na gładką, jasną masę. Ubijając nadal na niewielkich obrotach dodawać stopniowo mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i 2/3 porcji wiórków kokosowych. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Wlać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut. Następnie ostudzić i przekroić na 2 krążki. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem wanilinowym na gęsty krem. Można dodać "śmietan-fix" gdy śmietana nie chce dobrze zgęstnieć. Pierwszy krążek ciasta smarujemy dżemem, następnie ubitą śmietaną i przykrywamy drugim krążkiem. Smarujemy całość resztą śmietany i obsypujemy resztą wiórków kokosowych. Smacznego!