Przepis na pączki idealne na Tłusty Czwartek

JW
W kolejnym odcinku programu kulinarnego Od Kuchni, wspólnie z Szefem Cukierni Art Hotelu Krzysztofem Parysem, doradzamy jak przygotować pachnące i smakowite pączki z nadzieniem różanym Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Pączki? Zrób je sam! Świetny przepis zdradził szef cukierni Art Hotelu we Wrocławiu Krzysztof Parys w kolejnym odcinku programu portalu GazetaWroclawska.pl "Od kuchni".

PĄCZKI - PRZEPIS

Pączki z nadzieniem różanym

Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
40 g drożdży
200 ml mleka
30 g masła
50 g cukru
4 żółtka
30 ml rumu
łyżeczka soli
1,5 l tłuszczu do smażenia (może być olej)
0,5 kg nadzienia różanego ( opcjonalnie marmolady lub powideł śliwkowych)

Przygotowanie
Krok 1 - Połowę mleka wlewamy do miski, dodajemy drożdże oraz cukier i wszystko razem mieszamy. Dodajemy odrobinę mąki i mieszamy, po czym oprószamy z góry mąką i zostawiamy na około 15 minut, żeby rozczyn nam wyrósł. Jak rozczyn urośnie
dodajemy resztę składników (rum, masło, sól, żółtka, pozostałe mleko i mąka) i wyrabiamy ciasto. Po czym odstawiamy je na około 15 minut żeby nam wyrosło.
Krok 2 - Ciasto wałkujemy na stolnicy na około 2 cm grubość i wykrawamy kółka, nakładamy na nie nadzienie i zawijamy w pączki. Następnie układamy na desce podsypanej mąką i przyciskamy. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3 - W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do temp. 170-180 stopni. Wyrośnięte pączki wkładamy do tłuszczu i smażymy z jednej strony przez około 3 minuty, po czym obracamy na drugą stronę i smażymy przez około 2 minuty.
Krok 4 - Usmażone pączki wyjmujemy z tłuszczu i odsączamy na ręczniku papierowym. Obsypujemy cukrem pudrem albo oblewamy lukrem lub czekoladą według własnego upodobania.

Zobacz też: Karp po wrocławsku z piwemJadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego MarcinaA możeKaszotto z grzybami
Zrób pierniczki z lukrem albo Prawdziwy czerwony barszcz z uszkami
Pyszne mohito z alkoholem lub bez
Tatar ze śledzia - idealna przystawka na karnawał
Tartinki - pyszna przekąska na karnawał
Afrodyzjak na Walentynki. Zobacz co poleca szef kuchni

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie