Składniki:
kaczka,
sól,
pieprz,
suszone zioła,
masło.
Sposób przygotowania: Kaczką natrzeć solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Następnie natrzeć ją masłem. Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni Celsjusza. Przygotowaną kaczkę włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 1/2 godziny. Po tym czasie zamknąć naczynie pod przykrywką i piec przez kolejne 2 godziny. W połowie pieczenia kaczkę należy przewrócić na drugą stronę. Po upieczeniu kaczkę wyjąć, pokroić i polać wytopionym tłuszczem.
Składniki na kluseczki do kaczki:
3 jajka,
125 ml śmietany kwaśnej,
250 g mąki pszennej,
sól.*
Sposób przygotowania: Do miski wybić jajka, dodać śmietanę, mąkę i szczyptę soli. Wymieszać na gładką masę. Zagotować w garnku posoloną wcześniej wodę. Gdy woda będzie się gotować, nabierać łyżeczką ciasto i wkładać do wrzątku. Gdy zagotują się wszystkie kluseczki, wyłożyć je na sitko. Kaczkę z kluseczkami najlepiej podawać w towarzystwie czerwonej kapusty.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?