Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na kaczkę pieczoną z kluseczkami od pań z KGW w Tarchałach Wielkich w gminie Odolanów

Redakcja
Pieczona kaczka to autorski i sprawdzony przepis członkiń Koła Gospodyń Wiejskich w Tarchałach Wielkich. Tak przygotowane danie z pewnością szybko zniknie z talerzy domowników i gości.

Składniki:
kaczka,
sól,
pieprz,
suszone zioła,
masło.

Sposób przygotowania: Kaczką natrzeć solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Następnie natrzeć ją masłem. Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni Celsjusza. Przygotowaną kaczkę włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 1/2 godziny. Po tym czasie zamknąć naczynie pod przykrywką i piec przez kolejne 2 godziny. W połowie pieczenia kaczkę należy przewrócić na drugą stronę. Po upieczeniu kaczkę wyjąć, pokroić i polać wytopionym tłuszczem.

Składniki na kluseczki do kaczki:

3 jajka,
125 ml śmietany kwaśnej,
250 g mąki pszennej,
sól.*

Sposób przygotowania: Do miski wybić jajka, dodać śmietanę, mąkę i szczyptę soli. Wymieszać na gładką masę. Zagotować w garnku posoloną wcześniej wodę. Gdy woda będzie się gotować, nabierać łyżeczką ciasto i wkładać do wrzątku. Gdy zagotują się wszystkie kluseczki, wyłożyć je na sitko. Kaczkę z kluseczkami najlepiej podawać w towarzystwie czerwonej kapusty.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na ostrow.naszemiasto.pl Nasze Miasto