Składniki:
-1,5 szklanki startej marchewki lub dyni
-1.5 szkl. mąki
- 4 jajka,
-1 szklanka oleju
-1 szklanka cukru
-1 łyżeczka przyprawy do piernika
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-1 płaska łyżeczka sody
-1 szklanka orzechów włoskich
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche, tj. marchewkę, mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sodę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugim naczyniu ubijamy jajka z olejem. Następnie dodajemy marchewkę lub dynię, orzechy. Wszystko łączymy mieszając. Pieczemy ok. 45 do 55 min., w temp. ok. 175 stopni . Porcja na tortownicę o średnicy 26 cm.
Smacznego!
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?