Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Poznaj finalistki Miss Polski 2024. Są też piękne panie z Zachodniego Pomorza

Poznaj finalistki Miss Polski 2024. Są też piękne panie z Zachodniego Pomorza

Lotny Festiwal Piwa ponownie w Zielonej Góry już 10-12 maja.
Materiał informacyjny

Lotny Festiwal Piwa ponownie w Zielonej Góry już 10-12 maja.

Polecamy

Od 1 maja można zwiedzać kościół Mariacki w Legnicy oraz wejść na wieżę widokową

Od 1 maja można zwiedzać kościół Mariacki w Legnicy oraz wejść na wieżę widokową

Jak ustrzec się kary za grillowanie? Zobacz, co mówią przepisy prawa

Jak ustrzec się kary za grillowanie? Zobacz, co mówią przepisy prawa

Zwołano pierwsze sesje rad miasta i powiatu. 6 maja radni wybiorą nowego starostę

Zwołano pierwsze sesje rad miasta i powiatu. 6 maja radni wybiorą nowego starostę