Do Europy tę kompozycję przywieźli brytyjscy koloniści, a dokładniej marynarze. Do salonów przeniknął z portowych knajp. Przez Barbados trafił też do Ameryki Północnej, zanim powstały Stany Zjednoczone.
Chciałem przywołać właśnie taki stary przepis na poncz zapisany w 1732 r., który podawano członkom rybackiego klubu Fish House w Filadelfii.
Podaję proporcje dla jednej osoby. Gdy chcemy serwować poncz w wazie, musimy składniki porcji pomnożyć przez liczbę gości i toasty.
FISH HOUSE PUNCH
Składniki:
20 ml ciemnego rumu 20 ml koniaku 15 ml soku z cytryny 5 ml likieru brzoskwiniowego 1 łyżka cukru pudru 70 ml wrzącej wody
Przygotowanie: Pojedynczą porcję najlepiej zrobić w grubej szklanicy albo grubym ogrzanym kubku. Robota bardzo prosta. Wsypujemy cukier, wlewamy wszystkie składniki. Na końcu wrzątek. Mieszamy paręnaście sekund i pijemy. Jeśli robimy poncz w wazie, musimy pamiętać, żeby przed wlaniem wrzątku rozpuścić cały cukier.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?